Igazságosság a kapcsolatainkban – Pál Feri előadása Pécsen

Hazai – 2016. április 6., szerda | 10:49

„Igazságosság a kapcsolatainkban” címmel tartott előadást Pál Feri atya április 4-én a pécsi Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban – több mint kétezren hallgatták.

A katolikus pap, mentálhigiénés szakember a kapcsolatainkat érintő problémákról beszélt hétköznapi példákon keresztül. Kinek van igaza, nekem vagy a társamnak? Igazságkeresésünk eredménye lehet-e a boldogság, vagy épp ez válik a konfliktusok forrásává? – tette fel a kérdéseket Pál Feri atya. Válaszként pozitív emberi értékekre mutatott rá, amelyek birtokában áldozat helyett boldog emberré válhatunk.

Pál Feri atya megfogalmazta azt is, hogy egy társas kapcsolatban nem a teljes egyenlőség, hanem a méltányosság a fontos. Egy család példáját említette, amelyben a férj többet vállalt a családért, mint a feleség, s amelyben a férj úgy gondolta, hogy mivel párja állami gondozásban nőtt fel, neki elég 30 százalékot beletenni a kapcsolatba, míg ő maga 70-et vállal. Az egyenlőségre törekvés érdekében méltányos igazságosság alakul ki – összegezte Pál Feri atya.

Az előadó a családon belül megjelenő jogosultságokról is beszélt, két típusukat különítve el. Elsőként a pozitív jogosultságot említette, amelyre a másikkal szemben gyakorolt türelem és empátia segítségével lehet szert tenni; a negatív jogosultság pedig véleménye szerint akkor jön létre, ha pozitív jogosultságainkat a másik fél nem ismeri el, ami az egyensúly felborulásához vezet. Az előadó kitért az igazságosság rendjének helyreállítását elősegítő módszerekre is.

Pál Feri atya következő pécsi előadásának időpontja: 2016. május 2., 18 óra.

Az előadásra a Pécsi Egyházmegye honlapján lehet regisztrálni.


Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria