Ingyenkonyhát nyitott Vácon a Szent Anna Karitász

Hazai – 2014. december 22., hétfő | 12:31

A váci Szent Anna Karitász december 8-ától minden hétköznap meleg étellel várja a rászorulókat. Jelenleg 300-350 adag ételt osztanak ki hetente. Tomori Pált, a Szent Anna-plébánia Karitász-csoportjának vezetőjét kérdeztük a kezdeményezésről.


Tomori Pál elmondta, hogy a Szent Anna Karitász négy éve rendszeresen biztosít meleg ételt a rászorulóknak. Az ingyenkonyha megnyitását megelőző években a munkahelyeken, az utcákon melegétel-utalványokat adtak el 400 forintos egységáron, a befolyó összegből pedig ebédjegyeket osztottak ki a rászorulók között, akik a piacon az egyik vállalkozónál válthatták be a jegyet ételre. Négy év alatt ötezer adag ételt tudtak így szétosztani.

A decemberben nyílt ingyenkonyha nagyságrendekkel több rászorulót tud ellátni: egy hónap alatt 6-7 ezer adag ételt osztanak ki. Ez úgy valósulhatott meg, hogy a váci Szent Anna Karitász állami támogatást kapott a Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központján (OSZSK) keresztül. A baptisták szociális tevékenységére az államtól elnyert kvóta egész Pest megyére érvényes volt, így a váci püspökséggel is szerződést köthettek. Ebből az együttműködésből jött létre a népkonyha, az OSZSK fenntartásában. Működtetése egy háromoldalú megállapodás alapján valósult meg. Az épületet, a fenntartást és a dolgozókat a püspökség biztosítja, az ételt egy budapesti cég szállítja. Tomori Pál elmondta, hogy nagyon meg vannak elégedve az étel minőségével, kiadós és finom is.


A Karitász-csoport önkéntesei 250 családdal tartják a kapcsolatot, rendszeresen felkeresik őket, beszélgetnek velük, tájékoztatják őket a lehetőségekről. Olyanok is betérhetnek enni, akikkel nincs kapcsolatuk, az önkéntesek ilyenkor megpróbálják megismerni az ismeretlenül betérőket is. A legtöbben elviszik az ételt, de van lehetőség arra is, hogy a két asztalhoz leülve fogyasszák el néhányan.

Beer Miklós váci püspök nagy ajándéka ez a váci szegényeknek, a nehezebb sorsú családoknak – mondta Tomori Pál. Püspökük számára nagyon fontos a szegények ügye, igyekszik mindent megtenni értük.

A Szent Anna-plébánián több mint egy éve tartanak szegényeknek szentmisét, havonta egy alkalommal. Együtt imádkoznak sorsuk jobbra fordulásáért, és a mise után zsíros kenyér, tea várja az embereket. A rászorulók kenyeret és konzervet is vihetnek haza. Körülbelül 80-100 ember jár a misékre, katolikusok, protestánsok és nem vallásos emberek is. 


December 12-én, pénteken a szegények szentmiséje után karácsonyi vacsora is várta a résztvevőket: meleg étel, sütemény, bejgli. Vidám ünnep volt zenével, karácsonyfával, tombolával, amelyen hasznos tárgyakat nyerhettek a vendégek.

Tomori Pál elmondta, hogy nagyon sok szegény ember él a városban. Rengeteg a szociális bérlakás, a távhőszolgáltatás költsége nagyon magas, ételre sok helyen nem jut már pénz. Az ingyenkonyha általában hétköznapokon tart nyitva, de a karácsonyi ünnepek idején hétvégén és ünnepnapokon is kinyit, így december 20–21-én és 25–26-án is várják a rászorulókat.

Fotó: Szent Anna Karitász

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria