Ismertették az irgalmasság szentévének római eseményeit

Ferenc pápa – 2015. május 6., szerda | 20:19

Salvatore Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa elnöke május 5-én sajtótájékoztatót tartott a Vatikánban, melyen ismertette az irgalmasság rendkívüli szentévének eseményeit, valamint közzétette a szentév logóját és mottóját.

Az irgalmasság rendkívüli szentévét 2015. december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén nyitják meg, és 2016. november 20-áig, Krisztus Király ünnepéig tart.

Salvatore Fisichella érsek hangsúlyozta, hogy a szentévek történetének során először nyílik lehetőség arra, hogy az egyházmegyék kijelöljenek és megnyissanak egy úgynevezett szent kaput, az irgalom kapuját a székesegyházban, a templomban vagy valamely, a zarándokok körében népszerű kegyhelyen.

Ferenc pápa kiemelten fontosnak tartja, hogy ne csak Rómában, hanem a helyi egyházakban [egy régióban vagy országban, illetve több országban a részegyházak – pl. egyházmegye – jól meghatározott csoportja – a Szerk.] is megünnepeljék a szentévet; és ezáltal kellő figyelem irányulhasson egyedi szükségleteikre, igényeikre is. A kezdeményezések így nem többletterhet jelentenek majd, hanem természetesen illeszkednek a helyi egyházak eseményei és liturgikus programjai közé.

A rendkívüli szentévet, jubileumot április 11-én hirdette ki Ferenc pápa, az Evangelii gaudium apostoli buzdításban írtak lelkületében: „Az evangelizáló közösség megtapasztalja, hogy az Úr kezdeményezett, megelőzte őt a szeretetben (vö. 1Jn 4,10), és ezért ez a közösség képes megtenni az első lépést, képes félelem nélkül kezdeményezni, elébe menni a másiknak, keresni a távollévőket, és kimenni az útkereszteződésekre, hogy meghívja a kirekesztetteket. Olthatatlan vágy él benne arra, hogy felajánlja az irgalmasságot. Ez annak a gyümölcse, hogy megtapasztalta az Atya végtelen irgalmasságát és annak áradó erejét” (EG 24). Ezeket a szavakat szem előtt tartva kell újraolvasnunk a Misericordiae vultus kezdetű bullát, melyben a Szentatya részletesen kifejti a szentév céljait.

A korábbi szentévek huszonöt, illetve ötven évenként követték egymást, a két rendkívüli jubileum (1933, 1983) pedig Krisztus megváltó művének évfordulóira esett. Az irgalmasság szentéve azonban tematikus szentév, amely a hit egy központi elemére épül, s amely felszólítja az egyházat, hogy legyen jel és tanú a pasztoráció minden területén.

A jubileum különleges vonása, hogy a pápa kijelöli az irgalmasság küldötteit, akik hamvazószerdán, a Szent Péter-bazilikában kapják meg küldetésüket a Szentatyától. A küldötteknek türelmes lelkipásztoroknak kell lenniük, akik megértőek az emberi törékenységgel szemben; akik közvetíteni tudják a Jó Pásztor szeretetét és gyengédségét igehirdetésük és a gyónás szentsége révén is.

Az irgalmasság rendkívüli szentévének programjai Rómában 2016-ban

Január 19. és 21. között a zarándoklatok szervezőit hívják találkozóra Rómába. Ezzel jelképesen azt is kifejezik, hogy a szentév egy zarándoklat, és ennek megfelelően kell megélni, végigjárni. Bátorítják a híveket, hogy a zarándoklatoknak legalább egy részét gyalogosan tegyék meg, ezáltal készítsék fel magukat arra, hogy hitben és áhítattal tudjanak áthaladni a szent kapun. Az idegenforgalomban dolgozókat fel kell készíteni, hogy képesek legyenek túllépni a turizmus keretein, hiszen ők fogják támogatni a zarándokokat.

Április 3-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján azon lelkiségi mozgalmak, szervezetek, vallási intézmények tagjait várják, akik az irgalmasság karizmáját állítják a középpontba.

Szeptember 4-én a szeretetszolgálatok önkénteseit hívják a világ minden tájáról, hiszen ők az irgalmasságról tesznek tanúságot nap mint nap, és megérdemlik a különleges ünneplést, a köszöntést.

Október 9-én a Mária-tisztelőket várják az Irgalmasság Anyjának közös köszöntésére.

Számos eseményt kifejezetten a fiatalok részére rendeznek meg. Az április 24-i ifjúsági világnapot a 13–16 éves korosztálynak szánják, akik számára általában kevés lehetőség adódik az egyház hétköznapi pasztorációjában való részvételre; a 16 év felettieket pedig szeretettel várják Krakkóba az ifjúsági világtalálkozóra július 26. és 31. között.

Május 29-én Rómába hívják a diakónusokat, hiszen hivatásuk fontos eleme a szeretetszolgálat, a karitászcsoportok szervezése és irányítása a keresztény közösségben.

Június 3-án, Jézus Szentséges Szíve liturgikus ünneplésének 160. évfordulóján a papság számára szerveznek ünnepséget az örök városban.

Szeptember 25-én a hitoktatók és katekéták számára szerveznek találkozót, akik a hit átadásával támogatják a keresztény közösségeket, plébániákat.

Június 12-én a betegeket és fogyatékkal élőket várják Rómában, és azokat, akik szeretettel és odaadással gondoskodnak róluk.

November 6-án a bebörtönzöttek számára szerveznek ünnepi megemlékezést az irgalmasság szentévéről; lehetőség szerint nem csak a börtönökben. Ha mód nyílik rá, elítéltek is együtt ünnepelhetik a szentévet a Szent Péter-bazilikában Ferenc pápával. 

A rendkívüli szentév honlapja már elérhető a www.iubilaeummisericordiae.va, illetve a www.im.va címeken hét nyelven: olaszul, angolul, spanyolul, portugálul, franciául, németül és lengyelül. A weboldal hasznos információkat nyújt a nyilvános események időpontjával, az azokon való részvétellel kapcsolatban; illetve megtalálható rajta minden, a szentévvel kapcsolatos dokumentum.

A plébániaközösségek az információk mellett lelkipásztori javaslatokat is olvashatnak, valamint a zarándokcsoportok regisztrációjával kapcsolatos tudnivalókat; beszámolhatnak a saját plébániai kezdeményezéseikről. A honlap össze van kötve több közösségi oldallal: a Facebookkal, Twitterrel, Instagrammal, Google Plusszal és a Flickerrel, melyeken keresztül a legfrissebb információk jutnak el a felhasználókhoz. Emellett vizsgálják egy okostelefonos alkalmazás lehetőségét is, amely összefoghatná az összes szentévi információt.

Forrás: Szentszéki Sajtószolgálat

Fotó: ANSA

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria