Istenre hagyatkozó nevelés – Kettős jubileumot ünnepeltek Baján

Hazai – 2017. június 16., péntek | 9:53

25 éves a keresztény oktatás Baján és 20 éves a bajai Szent László Általános Művelődési Központ (ÁMK). A kettős évforduló alkalmából jubileumi napot szervezett az iskola május 29-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepnapon Fekete Szabolcs iskolalelkész mutatott be szentmisét a belvárosi templomban, koncelebrált és homíliát mondott Makláry Ákos görögkatolikus parókus, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének országos elnöke.

A hálaadó szentmise után az intézmény dísztermében folytatódott az ünneplés. Az ÁMK diákjai és óvodásai énekeket, magyar és német nyelvű verseket, néptáncokat, népi gyermekjátékokat adtak elő, sor került hangszeres bemutatóra és fellépett az iskola kórusa is.

A közösség ünnepének nevezte a napot köszöntőjében Hajdók Róbert intézményvezető. Kiemelte: az iskola minden időben a társadalmi-politikai változások hatására formálódik, csiszolódik. Ami viszont nem változik: a két állandó szereplő, a pedagógus és a diák.

A cél pedig pozitívan gondolkodó emberek nevelése. „Értékes intézmény vagyunk, tartalmi gazdagsággal, az újdonságok iránti fogékonysággal, tehetséggel, igényességgel. Nagy elődök mutattak példát számunkra arról a pedagógusról, aki szívvel-lélekkel végzi hivatását” – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: iskolás éveire mindenki emlékszik, hiszen itt új korszak kezdődik a gyermek életében; vágyaihoz támogatást, mindennapjaihoz útitársakat, segítő felnőtteket és igaz barátokat itt talál először.

Huszonöt évvel ezelőtt az akkori vezetők felismerték az idők szavát, és belevágtak a keresztény szellemiségű oktatás-nevelés visszahonosításába – emelte ki beszédében a fenntartó részéről Dávid M. Bernadette, a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulatának általános főnöknője. Mint mondta: a cél Istenre hagyatkozó, hazáját szerető, megfelelő tudással rendelkező, jó emberek nevelése.

Tarján Levente nyugalmazott igazgató, Baja város díszpolgára felelevenítette a kezdeti időszakot. Idézte hitvallását: „Krisztus szeretete sürget minket!”, majd emlékeztetett, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének bajai szervezete 1992-ben elhatározta, hogy egy meglévő bajai iskolában keresztény osztályokat indít. Bátran építettek a keresztény óvodára, ahol már a rendszerváltás előtt próbálkoztak a keresztény szemléletű neveléssel Hornyák Ferencné óvodavezető és a köré csoportosult óvónők. A sok hátráltató tényező ellenére és a kitartó munkának köszönhetően tizenkilenc gyermeket írattak be a szülők az első osztályba, akik a Tóth Kálmán Gimnázium és Szakközépiskola „D” épületében kezdték meg a tanévet.

A második tanévre az önkormányzat az Újvárosi ÁMK Szent Imre téri épületében adott két tantermet – folytatta a kezdetek felidézését Tarján Levente. – A benti élet vidámsága feledtetni tudta a körülményeket, és amikor a városnak nem tellett, akkor a Máltai Szeretetszolgálat segített. Az 1994/95-ös tanév már Ginder Antalné vezetésével kezdődött meg három évfolyamon, négy osztályban összesen nyolcvanhárom tanulóval és nyolc pedagógussal. A nevelők nagyon jól tudták, hogy a katolikus oktatás és nevelés nemcsak a hittanórákra, a délutáni foglalkozásokra és a vasárnapi templomba járásra korlátozódik, hanem egyfajta életformát is jelent, amely áthatja mindennapjaikat. A bajai belvárosi templomban „családok vasárnapja” elnevezésű összejövetelt szerveztek, minden év novemberében Szent Márton nagylelkűségére emlékezve elevenítették fel a legendát.

1996-ban rendeződött az egyházi ingatlanok visszaadásának ügye: a Ciszterci Rend Zirci Kongregációja és a Kalocsai Miasszonyunkról Nevezett Iskolanővérek Társulatának tulajdonába kerültek a Tóth Kálmán Gimnázium és Szakközépiskola épületei minden berendezésükkel együtt. A két rend megbízta a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének országos elnökségét: működtesse tovább a már 1992-ben átvett keresztény óvoda és általános iskola mellett a katolikus középiskolát is. Az újonnan alakult összetett intézmény Kerekes János Károly zirci apát javaslatára a Szent László nevet vette fel. Az ökumenikus jellegű keresztény művelődési központ sajátos vonzerőt gyakorolt a környék oktatáspolitikájára és a hozzá kapcsolódó városi kulturális és sportéletre – emelte ki az egykori igazgató.

1999-ben a jogszabályi változások miatt az intézmény vezetése újabb változtatásra kényszerült: a fenntartói jogokat a Máriai Franciska M. Romualda általános főnöknő által vezetett Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata vette át. A katolikus oktatási-nevelési feladatok mellett mindenki számára fontos volt a hagyománytisztelet. A vodicai zarándoklat, a Szent Márton-nap és a Jánoska-eresztés után úrnapja ünnepe is visszakapta régi rangját a városban, kifejezésre juttatva ezzel a keresztény hívők együvé tartozását. „A mi egységes értékrendünk biztosítéka a húszéves katolikus iskolánk és a falai között folyó katolikus szellemben való nevelés. A nehéz döntések alkalmával legtöbbször ezek az értékek adnak támaszt, útbaigazítást” – zárta beszédét Tarján Levente.

Vedelek Norbert alpolgármester 1998-ban érettségizett a Szent László ÁMK-ban, így az iskolához és tanáraihoz mint nagy pedagógusegyéniségekhez fűződő személyes emlékeit is megosztotta az ünneplő közösséggel. Kiemelte: a Szent László ÁMK-nak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a következő évtizedek meghatározó oktatási intézménye legyen a térségben.

Az ünnep zárásaként emlékplakettet vehettek át mindazok – Tarján Levente, Mária Franciska M. Romualda nővér, Hornyák Ferencné, Ginder Antalné, Bakos Csaba –, akik elindítói és motorjai voltak Baján a keresztény, katolikus oktatásnak.

Forrás és fotó: Szent László ÁMK, Baja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria