Jó kapcsolat van az emeritus pápa és Ferenc pápa között

Nézőpont – 2013. október 2., szerda | 16:33

XVI. Benedek bátyja, Georg Ratzinger a Passauer neue Pressének nyilatkozva elmondta: jó kapcsolat van az emeritus pápa és Ferenc pápa között. A Bunte magazinnak adott interjúban Georg Gänswein érsek, XVI. Benedek személyi titkára barátságosnak és bizalommal telinek nevezte a két pápa kapcsolatát.

XVI. Benedek bátyja, Georg Ratzinger szerint, aki a regensburgi székesegyház kórusvezetője volt, teljesen jó kapcsolat van az emeritus pápa és utóda, Ferenc pápa között. A Passauer Neue Presse online-kiadásának nyilatkozva elmondta: testvére tudatosan nem avatkozik be az aktuális pápai szolgálatba. Ezzel szemben Ferenc pápa olykor szeretné meghallgatni elődje véleményét, mert emberileg és teológiailag is nagyra becsüli XVI. Benedeket. Kapcsolatuk teljesen harmonikus.

Az október elsején készült interjúban Georg Ratzinger elmesélte: július 29. és augusztus 22. között meglátogatta testvérét a Mater Ecclesiae kolostorban, ahol visszavonulása óta él az emeritus pápa. Itt találkozott ő is a Szentatyával. Ferenc pápa egy alkalommal ebédre volt hivatalos hozzájuk. Nagyon kellemes volt – mondta az emeritus pápa bátyja. „Szimpatikus, jó humorú ember, sokat nevet” – mondta Ferenc pápáról. Elmesélte: a közös ebéd alkalmával keveset beszéltek németül, főként olasz nyelven beszélgettek.

A tervek szerint novemberben újra Rómába utazik a 89 éves Georg Ratzinger. Egészen biztos abban, hogy öccse már nem látogat el Regensburgba, ahol ő él. XVI. Benedek úgy gondolja, hogy „egy emeritus pápa már nem utazgathat ide-oda a világban, mint mások” – fogalmazott bátyja. Kifejezte: úgy látja, hogy testvére szemében most is, „az aktív szolgálaton túl is az tükröződik, ami pápai szolgálata során vésődött lelkébe”.

Az immár a Mater Ecclesiae kolostorban élő XVI. Benedek emeritus pápa napirendjéről Georg Ratzinger elmondta: 8 órakor részt vesz a szentmisén, majd a reggeli zsolozsmán. Kevesebbet játszik zongorán, és már nem foglalja írásba gondolatait, kizárólag intenzív levelezésében.

Georg Gänswein érsek, XVI. Benedek személyi titkára a Bunte című folyóiratnak adott interjúban nyilatkozott október elsején. elmondta: a 86 éves emeritus pápa visszavonulása óta új erőre kapott. Imádkozik, olvas, személyes levelezésével foglalkozik, zenét hallgat, látogatókat fogad. Hozzátette: a korral járó testi gyengeségek ellenére teljes szellemi és lelki egészségnek örvend Joseph Ratzinger.

Ferenc pápa már többször meglátogatta elődjét, és több alkalommal beszélt vele telefonon – ismertette Gänswein, aki az emeritus pápa személyi titkáraként szolgál, és emellett, mint a Pápai Ház prefektusa, Ferenc pápa szolgálatában áll. A Bunte magazinnak adott interjúban barátságosnak és bizalommal telinek nevezte a két pápa kapcsolatát – írja a Kathpress.

Magyar Kurír

(gj)