Jöjj, Szentlélek Úristen!

Nézőpont – 2014. június 6., péntek | 13:52

A húsvéti idő végén a Szentlélek eljövetelét ünnepli az Egyház június 8-án, pünkösdvasárnap. Az Egyház megszületésére és a Krisztustól kapott missziós küldetésre emlékezve a püspökök – szerte a világon – kiszolgáltatják a bérmálás szentségét, amely által a Szentlélek ma is eltölti a hívőket.

A Szentlélek kiáradásának történetét az Apostolok Cselekedetei rögzíti. A leírás szerint miután a Szentlélek eltöltötte őket, az apostolok mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatja meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket. Ezáltal született meg az első pünkösdkor az Egyház, amely egy, szent, katolikus és apostoli. A közös hitből fakadó hivatásról így fogalmaz Ferenc pápa: „Törekedjetek a megújulás egységére, mert az egység a Szentlélektől ered, és a Szentháromság egységéből születik. Törekedjetek az egységre!”

Pünkösd ünnepén három fontos eseményre emlékezünk: ekkor jött el a Szentlélek mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője; ekkor „jött világra” az Egyház, valamint az egész világra kiterjedő missziós munka is ekkor vette kezdetét.

Püspöki szentmisék pünkösd ünnepén

Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét június 8-án, pünkösdvasárnap 10.30-kor.

Ternyák Csaba egri érsek június 8-án 10 órakor az egri bazilikában mutat be pünkösdi ünnepi szentmisét bérmálással.

Márfi Gyula veszprémi érsek június 9-én 10 órakor szentmise keretében végez bérmálást Veszprémben a Szent László-templomban.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti megyéspüspök június 8-án 10 órakor a kalocsai Szent József-templomban ünnepi szentmise keretében szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.

Balás Béla kaposvári megyéspüspök a kaposvári székesegyházban pünkösdvasárnap 10.30-kor szentmise keretében bérmál.

Beer Miklós váci megyéspüspök június 8-án, pünkösdvasárnap 10 órakor szentmise keretében végez bérmálást.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök június 8-án 10 órakor a szegedi dómban mutatja be ünnepi pünkösdi szentmisét.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök június 8-án 10 órakor Nyíregyházán a belvárosi Szent Miklós-templomba mutatja be a püspöki szent liturgiát.

Orosz Atanáz miskolci püspök-exarcha június 8-án 10 órakor mutat be szent liturgiát a miskolci Nagyboldogasszonyról nevezett püspöki székesegyházban (Miskolc, Búza tér).

Pápai Lajos megyéspüspök június 8-án 10 órakor a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban pünkösdi szentmise keretében szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök június 8-án 10.30-kor ünnepi szentmise keretében bérmál a székesfehérvári bazilikában.

Udvardy György pécsi megyéspüspök június 8-án 11 órakor mutat be ünnepi szentmisét a pécsi székesegyházban.

Veres András szombathelyi megyéspüspök június 8-án 10 órakor  ünnepi szentmise keretében bérmál Szombathelyen a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban.

Várszegi Asztrik főapát-püspök június 8-án 11.30-kor ünnepi szentmise keretében szolgáltatja ki a bérmálás szentségét a pannonhalmi bazilikában.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria