José Saraiva Martins portugál bíboros nyilatkozata Portugália EB-győzelme kapcsán

Kitekintő – 2016. július 17., vasárnap | 18:59

Portugália győzelme hatalmas esemény nemcsak a sport terén, hanem emberi és társadalmi szinten is – erősítette meg José Saraiva Martins portugál bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja nyugalmazott prefektusa a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában.

Nagyon fontos pillanatot jelentett számomra a győzelem, mint portugál állampolgárnak. Nagy öröm volt látni, hogy győztünk az Európa-bajnokságon. 2004-ben Portugália második helyet ért el a Görögország elleni döntő elvesztése miatt. Most győzött, ami emberi szempontból is nagyon fontos a portugálok számára. Nagy intenzitással élte meg a győzelmet a lakosság – fogalmazott José Saraiva Martins.

A labdarúgásban vannak olyan pillanatok, amelyeknek semmi köze a logikához. Egy csapat jól játszhat és a végén még is elvesztheti a meccset. Vannak előre nem látható események, amelyek teljesen megváltoztathatják a játék eredményét.

Nagyon súlyos dolog volt elveszteni a legjobb játékost, Ronaldót a meccs elején a sérülése miatt. Ez azonban megmutatta, hogy a csapat Ronaldo nélkül is sok értékkel rendelkezik és nagyon fontos labdarúgási koncepcióval bír. Nem a játékosok győznek, hanem a csapat a játékosokkal együtt. Akkor is, ha esetleg a legjobb játékosnak el kell hagynia a pályát, a csapat ott marad – mutatott rá a portugál bíboros. A sport csapatjáték, nem egyéni. Ez nagyon fontos példa a közösség számára. Ahogy az emberi életben minden társadalmi vonatkozású, nem létezik teljesen individualista valóság. Ez a labdarúgásban is így van – fogalmazott a bíboros.

A sportnak nagyon jelentős következményei, hatásai vannak az állampolgárok életére. Egy ilyen győzelem esetén világos, hogy a portugálok nagy lelkesedéssel élik meg a történteket. Ez elősegíti bennük az optimista életfelfogás kialakulását emberi és társadalmi szinten is.

A bíboros a portugál csapat tagjainak őszinte és mély háláját fejezte ki. Arra hívta őket, hogy folytassák így tovább, akarjanak mindig győzni nemcsak az életben, hanem a fociban is: Ez egy nagyon fontos pillanat, ezért köszönetet kell mondanunk a játékosoknak azért a gyümölcsért is, amelyet ez a győzelem a portugál állampolgárokban hoz majd – zárta interjúját José Saraiva Martins bíboros.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria