Jubileumi Háló-találkozót rendeztek Nagybányán

Külhoni – 2014. október 14., kedd | 12:10

Jubileumi évét ünnepli a nagybányai Háló mozgalom. Ennek keretén belül október 10–11-én rendezték meg a tizedik éves találkozót Máramaros megye székhelyén, mely lehetőséget adott az ünneplésre, a visszaemlékezésre és a számadásra – tájékoztat a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye.

A kétnapos találkozó szentségimádással kezdődött október 11-én, pénteken este a Szent Miklós-templomban, majd Nemeshegyi Péter SJ Keresztény családok napjainkban című előadására került sor. 

Október 11-én, szombaton a tagok és a vendégek fogadásával és köszöntésével kezdődött a „rendes találkozó”. A Szentháromság-templomban Román János nagybányai esperes üdvözölt mindenkit, Uglár Sándor „főbogozó” felvezette a programot, majd Konrád Katalin partiumi régióvezető tekintett vissza az elmúlt tíz évre, kiemelve a Háló hitet és magyarságot őrző célkitűzéseit, melyek a jövőben is érvényesek lesznek.

Nemeshegyi Péter SJ szombati, Az öröm evangéliuma és az evangélium öröme – Ferenc pápa nyomán című előadásában mindenkit a derűre buzdított. Visszaemlékezett Láposbányán született jezsuita barátjára, Bihari Zoltánra, akivel együtt dolgoztak Japánban. Az előadó hangsúlyozta: az evangéliumot örömmel kell hirdetni. „Az a legfontosabb, hogy aki az evangéliumot tanítja, örömmel tegye. Az öröm, a felszabadultság az első, amit hirdetnünk kell az evangélium kapcsán, nem a parancsok és a megrovások. A szabadság nagy adomány. Ahol Krisztus, ott a szabadság, az öröm és a béke. (...) Ki kell mondani akkor is, amikor fáj, és nehéz kihívások elé nézünk: igen, én ma is hiszek benned, ma is hiszem, hogy jó úton járok, hogy Te szeretsz engem, jó vagy. Az öröm és a reménység hiányszikra a mai világban. Sokaknak úgy tűnik, hogy nincs értelme. De az éjszaka után jön a hajnal, az ördögöt legyőzi a Jóisten. Ebben kell bíznunk” – fogalmazott.

Az előadást csoportbeszélgetések követték, majd Puchard Zoltán fotókiállítását tekintették meg a jelenlévők, Balázs Hajnalkával énekeltek együtt, beszélgetésben elmélkedtek az életüket meghatározó hitélményekről, valamint kézművesfoglalkozáson vettek részt.

A találkozó végén Nemeshegyi Péter SJ Román János nagybányai esperessel mutatott be ünnepi szentmisét, melynek végén bemutatták a nagybányai Háló mozgalom tíz évéről szóló kötetet.

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria