Kályhákat, hűtőket, mosógépeket kapnak a szerbiai árvízkárosultak

Kitekintő – 2014. december 18., csütörtök | 15:34

Százöt árvízkárosult családnak szállít új háztartási készülékeket a szerbiai Obrenovacba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – adta hírül a Máltai.hu.


A májusi árvízben súlyos károkat szenvedett Belgrádhoz közeli településen lassan tér vissza az élet a normális kerékvágásba, a magyarországi Külügyminisztérium támogatásával érkező kályhák, tűzhelyek, mosó- és hűtőgépek a leginkább szükséget szenvedő családokhoz kerülnek. Az adományt, amelynek értéke 21 ezer euró (6,4 millió forint), részben a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozta. 

Adányi László, a vészhelyzet-kezelési munkacsoport vezetője az MTI tudósítójának elmondta: az átadás előtt egyhetes felmérést végeztek, amelynek során megállapították, az érintett családoknak milyen műszaki eszközökre van szükségük. Mint elmondta, a családok a házak helyreállításának különböző fázisainál tartanak, így más-más háztartási készülékre lehet igényük. Az ajándékok eljuttatásában segítséget nyújt a szerémségi Ingyiában (Inđija) székelő ITS cég. A gépek között magyar háztartási készülékek is találhatók, ezek elsősorban a jászberényi hűtőgépgyárból érkeztek.


A Máltai Szeretetszolgálat Obrenovacnak abban a városrészében (Dudovi) végzett nyáron falszárítást és osztott most adományokat, amely a leghosszabb ideig állt vízben a természeti katasztrófa után. Most elsősorban azt a nyolcvan családot keresték fel, akik házának helyreállításában korábban segítséget nyújtottak. „A projektnek folytatása is lesz, jövőre várhatóan bútorokkal tudunk segíteni” – mondta el a munkacsoport vezetője. Adányi László a tatarozás állapotát is ismertette: egy-egy szoba már a legtöbb házban lakhatóvá vált, de vannak olyan lakóépületek, amelyeken még tető sincs, így az érintett családok továbbra is közösségi szálláson laknak. Mivel a házak többsége a kéményig víz alatt állt, így mindent pótolniuk kell az ott élőknek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat második alkalommal végez Szerbiában humanitárius segélyakciót. Először 2005-ben segítette az árvízkárosultakat Módos (Jaša Tomić) és Káptalanfalva (Busenje) térségében. Az első nemzetközi fejlesztési programjukat jövőre indítják Nagybecskereken (Zrenjanin), ezzel az otthon élő idős emberek jelzőrendszeres gondozásának módszerét segítik bevezetni Szerbiában.

Az adományok átadásáról tudósító szerbiai magyar adó riportja:

Májusban soha nem látott árvíz zúdult végig Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina számos településén. A szerbiai Obrenovac egyes utcáit hat méter magasan borította el a víz, az elöntött házakba sok helyen még egy hónap után sem lehetett bemenni. A magyarországi állami és civil szervezetek az első napoktól kezdve segítettek. Elsőként az állami Hunor mentőcsapat érkezett, amely speciális eszközeivel és helikopterrel a közvetlen életmentésben, majd az értékek biztonságba helyezésében működött közre. A speciális mentőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat váltotta, amely előbb az otthonok helyreállításában nyújtott segítséget, most pedig berendezésükhöz járul hozzá. A katasztrófát követően a Máltai Szeretetszolgálat az állami katasztrófavédelmi mentőcsapatoktól kapott információk alapján választotta ki az egyik legnagyobb kárt szenvedett települést, Obrenovacot. Egy, a helyi körülményeket jól ismerő szerbiai civil szervezettel – a Caritas Zrenjaninnal – együttműködve dolgozta ki első kármentesítő programját, melynek megvalósítását magánszemélyektől és a magyar kereskedelmi és iparkamaráktól származó adományok tették lehetővé.

Fotó: Máltai.hu

Videó: Pannon RTV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria