Karácsony óta elektromos orgona szól a vatikáni Szent Péter-bazilikában

Kultúra – 2018. január 6., szombat | 13:30

A Katolikus Egyház első számú szentélyében egészen eddig egy hagyományos sípos orgona látta el a zenei szolgálatot, ennek helyére érkezett egy elektromos hangszer Pennsylvaniából. Az új orgona karácsonykor volt először hallható.

A pennsylvaniai Allen orgonagyártó cég bejelentése szerint az új hangszer egy hárommanuális Allen GeniSys, amely jól mozgatható a bazilika és a Szent Péter tér között is. A bazilikában az orgona elsődleges hangszórói a kórus mögött kaptak helyet, de a templom hangosítórendszeréhez is kapcsolódik, hogy a 12 ezer fős hívősereg jól hallja.

A hangszergyártó cég vezetősége december első hetében a Vatikánba utazott, hogy személyesen felügyeljék az orgona telepítését. Az Allen cég egyébként ajándékba adta a hangszert az Egyháznak, miután tudomásukra jutott, hogy a hangosításra szoruló hagyományos orgona hangja folyamatosan begerjed és kellemetlen zajokat okoz. Az elektromos orgonát bemutatták Juan Paradell Solé orgonistának és Massimo Palombella karvezetőnek, akik meg voltak elégedve vele.

„A Szent Péter-bazilika digitális orgonája egy lépés a II. vatikáni zsinat ama célja felé, hogy az Egyház párbeszédbe lépjen a modern világgal, miközben a hagyományok szépségét és érvényét közvetíti” – írta a Vatican News.

Először december 24-én szólt az új hangszer a templomban Ferenc pápa szentesti miséje alkalmával.

Forrás: PrayAndTell/Fidelio.hu

Fotó: Allen Organ Company

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria