Karácsony ünnepe egyházmegyéinkben

Hazai – 2020. december 27., vasárnap | 14:50

December 25-én Jézus Krisztus születését ünnepeljük. A püspöki székhelyek karácsonyi szertartásairól az egyházmegyei tudósítások alapján számolunk be.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Karácsony első napján, december 25-én Palánki Ferenc megyéspüspök mutatta be az ünnepi szentmisét a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A főpásztor hivatalosan is elköszönt Felföldi László kinevezett pécsi püspöktől, az egyházközség korábbi plébánosától, egyben beiktatta a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia új plébánosát, Csordás Gábort.

Az, hogy kétezer évvel ezelőtt született egy kisgyermek Betlehemben, egy istállóban, az önmagában nem sok mindent jelent. De ha hittel közeledünk felé, akkor rádöbbenhetünk arra, hogy ez egy misztérium, egy olyan csodálatos dolog, ami mellett nem mehetünk el közömbösen – fogalmazott szentbeszédében Palánki ferenc. – Megismertük Isten szeretetét, aki földi élete első pillanatától kezdve vállalta a közösséget a hajléktalanokkal, a szegényekkel, a kitaszítottakkal. Megismerhetjük rajta keresztül az Isten szeretetét, egyre inkább eltelhetünk ezzel a szeretettel és egyre inkább kaphatunk általa küldetést, hogy felfogjuk azt, hogy miért is vagyunk ezen a világon. Hogy az a mi feladatunk és küldetésünk, hogy ennek a szeretetnek a hírnökei legyünk.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

*

Egri Főegyházmegye

December 25-én, karácsony napján az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba érsek mutatta be az egri bazilikában. A főpásztor szentbeszédében rámutatott, az emberi gőg és cinizmus elzár minket az Igétől. Engedjük, hogy karácsony misztériuma felnyissa a szemünket a látásra, hogy felismerjük Őt a nélkülözőkben.

Az érsek kérdéssel fordult a hívekhez: Vajon mit is jelent az Ige? Nem egy nyelvtani fogalom, hanem ebben a szóban Isten öröktől fogva kimondja önmagát. Ez a kimondása, ez az Ige nem más, mint a második isteni személy, Isten örök igéje. Jézus is tudatosan használta ezt: Én vagyok az út, az igazság és az élet. Ez az Ő istenfiúi öntudatáról árulkodik. Benne tehát Isten maga jött el közénk, és itt maradt közöttünk. Isten nem valami távoli felsőbbrendű lény, akit ne tudnánk megközelíteni. Mi, emberek mostanában ahhoz szoktunk hozzá, hogy a valóság, az emberi élet valósága mennyi gonoszsággal, mennyi rosszal van tele, és amikor valami szép, mindig félünk, hogy nehogy csalódnunk kelljen.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

*

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Erdő Péter bíboros, prímás, érsek az esztergomi bazilikában mutatott be ünnepi szentmisét karácsony napján, december 25-én. A főpásztor homíliájában hangsúlyozta: ha Isten közösséget vállalt az emberiséggel, akkor nekünk is közösséget kell vállalnunk egymással, létre kell hoznunk, meg kell erősítenünk, újra gazdag tartalommal kell megtöltenünk emberi közösségeinket.

Aki betölti az eget és a földet (vö. Jer 23,24), akiről azt olvassuk, hogy kezdetben volt, akiről azt mondja a zsoltár, hogy „mielőtt a föld és a világ kialakult, Isten, te öröktől fogva vagy, s örökké” (Zsolt 90,2) – ő születik meg a történelem egy pillanatában, ő az, aki elfér a betlehemi jászolban. Az egynapos csecsemő egyben „az örökkévalóság atyja” (vö. Iz 9,6), a hajléktalan gyerek „a béke fejedelme” (vö. uo.).

És a gyermek Jézus nem csupán üzenete Istennek, nem csupán prófétája, nem is fogadott fia. Benne megvan az Isten egész teljessége. Ahogyan a Jézus Szíve litániában imádkozza az Egyház, az ő szívében „az Istenség egész teljessége lakozik”.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

*

Győri Egyházmegye

Veres András megyéspüspök december 25-én karácsonyi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztorral koncelebrált Böcskei Győző, a székesegyház plébánosa, Méry László püspöki titkár, valamint a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet elöljárói, Kálmán Imre prefektus és Bognár István spirituális.

A főpásztor prédikációjában Jézus megtestesülésének titkáról elmélkedett Assisi Szent Ferenc lelki örökségén keresztül: „Ez az ünnep alkalom arra, hogy megálljunk Jézus jászola előtt, és egy kicsit elmélkedjünk annak üzenetéről, engedjük, hogy szívünket, lelkünket formálja. Assisi Szent Ferenc mélységes szeretetet táplált Isten Fia iránt. Ahogy életrajzírójától, Celanói Tamástól tudjuk, Szent Ferenc „az összes ünnepek közül a karácsonyt ünnepelte meg a legszárnyalóbb örömmel.”

Szent Ferenc érezte, hogy a megtestesülés titkáról sokkal többet kellene gondolkodnunk, hogy megértsük, mekkora ajándékban részesített bennünket Isten, amikor Fia által e világba lépett. Ezt a felismerését Szent Ferenc szerette volna mások számára is elérhetőbbé, felfoghatóbbá tenni, ezért Greccióban, ezen a kis hegyvidéki településen olyan betlehemet állított fel, amely valóságosabbá tette Jézus születését. A szemtanúk közül volt, aki úgy érezte, hogy a kis Jézust ábrázoló szobor Szent Ferenc közelségében megelevenedett, életre kelt. Ez az üzenet átvitt értelemben arra utal, hogy Szent Ferenc sok millió keresztény emberben felébresztette a gyermek Jézus iránti tiszteletet, és a keresztény hit új dimenzióját nyitotta meg számunkra.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

*

Kaposvári Egyházmegye

December 25-én Varga László megyéspüspök a kaposvári Szent Margit-templomban celebrált karácsonyi szentmisét. Szentbeszédében a hívekhez intézett karácsonyi üzenetét olvasta fel.

„Ez az advent és az idei karácsony teljesen más, mint amit eddig megéltünk, amire vártunk. Lehet-e ünnepelni félelem, bizonytalanság, elszigetelődés és magány közepette? Tudunk-e igazán karácsonyozni, amikor nemcsak kívülről korlátozzák a mozgási és gyülekezési lehetőségeinket, hanem a találkozásoktól bennünk lévő félelem is akadályokat gördít elénk?” – tette fel a kérdéseket a főpásztor.

„Az, hogy nem tudjuk mit hoz a holnap, elkeseríthet bennünket, és meg is nyithatja a szívünket valamire, amit eddig másképpen kellett megélnünk. Amikor mi nem mehetünk, akkor Jézus jön és zörget, mert szeretne találkozni velünk az otthonunkban, családunkban vagy a magányunkban, a félelmeink között.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

*

Nyíregyházi Egyházmegye

„Ebben a nehézségekkel terhelt évben olyan jó hallani ezeket a vigasztaló szavakat, melyeket az angyal mindannyiunknak mond: ne féljetek” – hangzottak Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök szavai december 25-én, karácsony első napján a nyíregyházi görögkatolikus székesegyházban.

Mindaz a jó, ami körülöttünk van, Jézus születéséből táplálkozik, s mindazok, akikre szeretettel tekintek, Krisztusból merítenek erőt, a nehézségek és megpróbáltatások közepette is, kitartanak, hűségesen helyt állnak, mert ők is érzik: nemcsak a pásztoroknak, nekik is szól az angyal üzenete: ne féljetek – tette hozzá a főpásztor.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

*

Székesfehérvári Egyházmegye

December 25-én, karácsony napján Spányi Antal megyéspüspök celebrált ünnepi szentmisét a székesfehérvári Szent Imre-templomban.

Jézus Krisztus eljött hozzánk, hogy megerősítsen bennünket. Az ő közelsége, szeretete és kegyelme segít bennünket, hogy képesek legyünk panaszkodás, zúgolódás és keserűség nélkül vállalni az élet nehézségeit, vállalni mindazt, ami az emberi élet terhe, derűs lélekkel, másokat segítve. Eljött Jézus Krisztus, hogy számunkra reményt nyújtson. Megszületett a Megváltó, aki elveszi a bűneinket és teljessé teszi életünket, hogy többé ne kelljen félni. Eljött a világot fölemelni, jobbítani, gyógyítani – fogalmazott a főpásztor.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

*

Szombathelyi Egyházmegye

December 25-én Krisztus születését ünnepli egyházunk; a szombathelyi székesegyházban Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét.

A szentmise visszanézhető ITT. A prédikáció visszanézhető ITT.

*

Váci Egyházmegye

A karácsony örömét, azt, hogy egészen közel jött hozzánk, emberekhez Isten, ünnepeljük és ezért adunk hálát – mondta Marton Zsolt váci megyéspüspök a karácsonyi szentmisén, amelyet a váci székesegyházban mutatott be december 25-én.

A főpásztor egy meghatározó személyes élményét elmesélve emlékeztetett, hogy milyen ajándékokat adhatunk és kaphatunk. A Sant’Egidio közösség, melynek tagjai hajléktalanokat és elhagyatott embereket karolnak föl, megkérte az akkor még prefektus Marton Zsoltot egy hajléktalan pártfogoltjuk végső búcsúztatására. A temetésen nem sokan voltak, a közösség tagjai és néhány hajléktalan, akik azért, hogy méltó módon búcsúzhattak el embertársunktól, nagyon hálásak voltak. Majd szeretetvendégséget szerveztek, ahol a hajléktalanokkal való beszélgetés, a közösségben való együttlét annyira megérintette a püspököt, hogy a legmegajándékozottabbnak érezte magát és ma is hordozza ezt az emléket.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

*

Veszprémi Főegyházmegye

Karácsony ünnepén, december 25-én délelőtt Udvardy György veszprémi érsek Nagy Károly c. apáttal, kanonokkal, plébánossal mutatott be ünnepi szentmisét a Szent Mihály-bazilikában.

A főpásztor szentbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az ünnep a szeretetre tanít: Isten öröktől fogva a javát akarja az embernek, az ő szeretett teremtményének. Jézus Krisztus születésében, az Istengyermek születésében az örök isteni terv, akarat valósul meg, s a gyermek születésében, a gyermekre való rácsodálkozásban pedig tanít bennünket isteni módon szeretni.

A teljes szentbeszéd visszanézhető ITT.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Egri Főegyházmegye; Esztergom-Budapesti Főegyházmegye; Győri Egyházmegye; Kaposvári Egyházmegye; Nyíregyházi Egyházmegye; Székesfehérvár.hu; Szombathelyi Egyházmegye; Váci Egyházmegye; Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Jantsky Viktória; Kling Márk; Lugosi Balázs; Mudrák Attila; Németh Péter; P. Tóth Nóra; Trifonov Éva; Vozáry Róbert/Szent István TV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria