Kárpátaljai katolikus családtalálkozót szerveztek Beregszászon

Külhoni – 2015. június 4., csütörtök | 19:10

A Beregszászi Római Katolikus Egyházközség kárpátaljai magyar katolikus családtalálkozót szervezett május 16-án, szombaton Beregszászon a Pásztor Ferenc Közösségi Házban. A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye beszámolóját közöljük.

A tavalyi esperesi kerületi családi nap után a szervezők célja az volt, hogy minél több kárpátaljai családot szólítsanak meg, így az idei találkozó hagyományteremtő jelleggel, hosszú távú célok megfogalmazásával valósult meg május 16-án.

A családtalálkozóra felnőtteknek szóló előadásokkal, kiscsoportos beszélgetésekkel készültek. A nap vendége egy budapesti házaspár volt, Csanády Márta és Mihály, akik hosszú évek óta a házas hétvégék résztvevői és előadói is egyben. A felnőtteknek szóló előadások alatt a gyermekeket és a fiatalokat külön programok várták: kézműves foglalkozáson lehetett részt venni, valamint különféle játékokba, kincskeresésbe lehetett bekapcsolódni, de sor került egy focibajnokságra is. A nap zárásaként Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrált szentmisét.

A rendezvény célja az volt, hogy megerősítse a kárpátaljai családok katolikus magyar öntudatát, valamint a további tervek között szerepel egy családhálózat létrehozása, amely a megmaradás egyetlen záloga lehet. A rendszeres találkozások révén a családok megismerhetik egymást, szorosabbra fűzhetik a kapcsolatokat, felmérhetik a legfontosabb problémákat, és a jövőben közös programokat szervezhetnek. A településeken létrejövő családreferensek konkrét feladata egyrészt a kárpátaljai családhálózattal való kapcsolattartás, másrészt a helyi közösség, helyi családok összefogása.

A családi napra közös buszokat indítottak Kárpátalja különböző pontjairól, hogy minden család számára lehetőséget adjanak a részvételre.

Fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria