A keresztény egységről tartott katekézist a pécsi püspök

Hazai – 2017. március 27., hétfő | 13:13

Ferenc pápa gondolataihoz és a reformáció kezdetének 500. évfordulójához kapcsolódva az egységről és a benne munkáló Szentlélekről beszélt Udvardy György megyéspüspök a pécsi Dóm-kőtárban tartott katekézissorozatának március 23-i alkalmán.

A pécsi megyéspüspök arról beszélt, hogy az egységben és a megújulásban is dolgozik a Szentlélek. Az egyházi gyakorlat változására mindenképp szükség van, hiszen a középkori liturgia az akkori emberek számára lehetett tanító jellegű. A változásra törekvés azonban nem csupán a 16. században indult meg, Szent Ferenc a 12. században már jelentős újításokat szorgalmazott.

Az egyházszakadás fájó pontja a híveknek, hiszen ha nem is érezzük magunkénak az ötszáz évvel ezelőtti eseményeket, napjainkban is érezhető a következménye: eltérőek a Krisztus-hívők szentségei, a tanítás bizonyos formái, másképp olvassuk a Szentírást, és különbözik a liturgia ünneplése is. Az egységre törekvés azonban több olyan eseménysorozat kapcsán érezhető, mint például az ökumenikus imahét januárban. Az ilyen kezdeményezésekben újra a Szentlélek munkálkodása érezhető – mutatott rá a főpásztor.

A katekézis teljes hanganyaga ITT érhető el.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria