Katolikus börtönlelkészek találkoztak Székesfehérváron – VIDEÓVAL

Hazai – 2015. május 5., kedd | 19:12

Székesfehérváron tartották a katolikus börtönlelkészek országos találkozóját április 30-án. A résztvevők látogatást tettek a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai, martonvásári és székesfehérvári objektumaiban – tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye.

A találkozót – mely egyben szakmai tanácskozás volt – Tornyai Gábor börtönlelkész szervezte. A résztvevőket Spányi Antal megyéspüspök látta vendégül. A szakmai nap során megtekintették a környék börtöneit és Bíró László tábori püspök vezetésével megvitatták a börtönmisszió jelenlegi helyzetét.

Ezt követően a püspöki palotában tájékoztatták Spányi Antal megyéspüspököt a börtönmissziósok által végzett szolgálat eredményeiről, a társadalom számára is fontos hatásairól. Megosztották egymással pozitív tapasztalataikat a börtönpasztorációról a következő témákban: hitoktatás, lelkigyakorlatok, bibliaolvasás, lelkivezetés, szentmisék, szentségimádások, szentségek kiszolgáltatása; valamint szó esett a börtönvilágot övező problémákról, az utógondozás hiányosságairól és a családdal való kapcsolattartás nehézségeiről.

Az egyház küldetésénél fogva a kiengesztelődést hirdeti, így vesz részt a társadalmi reintegráció szolgálatában. A börtönlelkészek feladata tehát kiemelten fontos, felhívja a figyelmet a fogvatartottak emberi mivoltára és lelki szükségleteire – állapították meg a találkozó résztvevői.

Fotó: Somogyi Tamás

Videó: Somogyi Tamás és Bertáné Pintér Katalin

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria