Katolikus Karitász: karácsonyi ajándék rászoruló gyerekeknek

Hazai – 2014. december 21., vasárnap | 21:12

Gyermekek a gyermekekért címmel indított jótékonysági programot a Katolikus Karitász, melyben gyerekek ajánlják fel játékaikat rászorulóknak. Az édességgel, ruhaneművel kiegészült ajándékcsomagokat Erdő Péter bíboros és Mádl Dalma adta át 250 gyereknek december 21-én Budapesten.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében december 21-én vasárnap 15 órakor Erdő Péter bíboros és Mádl Dalma, a Karitász jószolgálati nagykövete 250 gyermeknek adta át a Gyermekek a gyermekekért program ajándékcsomagjait a Magyar Szentek Templomában a Szent Erzsébet Karitász Központ ünnepi délutánján.

A Gyermekek a gyermekekért programján részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az ünnepi alkalmon a Magyar Szentek Plébánia hittanosai adtak elő betlehemes játékot.

Karácsony üzenete Jézus Krisztus személyén keresztül jön el hozzánk. Ezt a szeretetet mi úgy adjuk tovább, hogy környezetünkben próbálunk segíteni, jót tenni – fogalmazott Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója.

Isten adjon örömteli, szeretettel megáldott, békés, boldog karácsonyi ünnepeket mindannyiunknak – köszöntötte Erdő Péter bíboros az ünneplő gyerekeket, családokat, és kifejezte köszönetét az adományozóknak.

A Gyermekek a gyermekekért elnevezésű, a hosszú évek óta folyó népszerű program során gyermekek ajánlják fel használt, de jó állapotban lévő játékaikat rászoruló gyermekeknek. Az ország sok iskolájában, templomában gyűlnek december folyamán a játékok, amelyekből - édességgel, ruhaneművel kiegészülve - szép ajándékcsomagok készülnek karácsonyra. Ezeket a Katolikus Karitász csoportjai szervezésében adják át a csomagokat a családoknak az egyházmegyékben.

Az adományoknak köszönhetően országszerte mintegy 3000 kisiskolásnak tudott örömet szerezni a Katolikus Karitász karácsony ünnepén.

Az ajándék-, étel-, ruhaadományok mellett idén először kályhát és tűzifát is osztott a fűtéssel nem rendelkezőknek a Katolikus Karitász. Decemberben számos alkalommal szerveztek és szerveznek adományosztó programot Budapesten és vidéken. 

A káposztásmegyeri Szentháromság-templomban december 23-án 16 órától mintegy 130 ajándékcsomagot osztanak szét. Pécsett a Néri Szent Fülöp Általános Iskola hátrányos helyzetű alsós diákjai kapnak ajándékcsomagot a Karitász munkatársaitól.

A Karitász számos helyszínen oszt meleg ételt, tartós élelmiszert, illetve fenyőfát az ünnepekre. December 19-én, pénteken a XVII. kerületi polgármesteri hivatal előtt 250 adag meleg ételt, valamint fenyőfákat és szaloncukrot osztott a szervezet a hajléktalanoknak és a rászoruló családoknak. Első ízben tudtak izolációs fóliát adni a hajléktalanoknak. 

Az Egri Főegyházmegye területén 300 fenyőfát adományoznak a családoknak, illetve 500 élelmiszercsomaggal is támogatják a rászorulókat. Emellett az egri karitász napi 50 adag meleg étellel várja a hajléktalanokat. A pécsi Karitász 200 élelmiszercsomagot oszt szét karácsony előtt. Szegeden minden héten elindul a teajárat, amelynek keretében forró teát és szendvicseket osztanak az önkéntesek.

A Veszprémi Egyházmegye Karitász csoportja 350 csomag élelmiszerrel segíti a rászorulókat az ünnepek előtt, illetve 1,5 millió forint értékben állít össze további tartósélelmiszer csomagokat. A váci Szent Anna Karitász népkonyhát nyitott, ahol minden hétköznap 350 adag meleg étel várja a nélkülözőket. Szolnokon szerdán 50 fenyőfát osztanak szét, amelyek mellé mindenki 3-3 kilogramm almát és krumplit kap ajándékba.

Fotó: Csapó Viktória

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria