Keresztény bevándorlókat dobtak a tengerbe egy Líbiából érkező hajóról

Kitekintő – 2015. április 17., péntek | 17:37

Az egyház megdöbbenve áll a tizenkét menekült meggyilkolása előtt, akiket muzulmán útitársaik dobtak a Földközi-tengerbe a Líbiából Olaszország felé vezető hajóúton pusztán azért, mert keresztények voltak – írja a Vatikáni Rádió.


A hajón utazó többi keresztény csak azért menekült meg, mert összekapaszkodva élőláncot alkottak. A palermói rendőrség tizenöt partot ért menekültet letartóztatott vallási gyűlöletből fakadó többszörös emberölés vádjával.

Az Európai Unió figyelmeztet: az Olaszország partjainál zajló illegális bevándorlás egyre súlyosabb helyzetet teremt. Az olasz miniszterelnök nyilatkozata szerint folytatni kell a munkát, hogy a Földközi-tenger térségét biztonságosabbá tegyék, különben elveszítik emberi méltóságukat és értékeiket. Az Európai Bizottság a helyzet kapcsán kijelentette, hogy egyedül nem tehet semmit, nem rendelkezik varázspálcával, mert nincsen rendelkezésre álló pénzügyi alap és politikai támogatás egy európai mentőakció elindítására. Az ENSZ elismerte, hogy Olaszország hatalmas terhet visel.

Nunzio Galantino érsek, az olasz püspöki konferencia főtitkára a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elbarbárosodásról beszélt. „Várható volt egy ilyen eset bekövetkezése, mert a vallás felhasználásával olyan bosszút és ellentétet szító ideológiát terjesztenek egyes csoportok, amelynek a valláshoz valójában semmi köze. Ez az elbarbárosodás felé tett lépést jelent, a vallás eszközként való felhasználását. Amikor egy hajón megtörténik, hogy a nehéz helyzetben osztozó személyek között a vallási meggyőződés felülírja a gondolkodást, az azt mutatja, hogy ezek az emberek bizonyos ideológiákat magukévá tettek.”

A bevándorlás problémájára adott európai uniós reakció kapcsán Galantino érsek nagy csalódásának adott hangot: „Nyilvánvaló, hogy nem akarnak komolyan foglalkozni ezzel a helyzettel. Világos, hogy az eddigi eszközökkel nem megoldható ez a probléma. Új gondolkodás- és cselekvési módokra van szükség.” Feltette a kérdést: „Lehetséges-e az, hogy számos ország – amely rendkívüli intellektuális és szervezési erővel rendelkezik – csak tehetelenül szemléli a helyzetet, és nem képes olyan cselekvési tervet megalkotni, amely nem a fegyveres beavatkozás?” Az a benyomása az érseknek, hogy valójában ez a reakció csak egy elegáns módja annak, hogy mossák kezeiket egy olyan dráma kapcsán, amely egyre elviselhetetlenebbé válik Olaszország számára.

Ami az Egyesült Államok szerepét illeti a helyzet kialakulásában, az olasz püspöki konferencia főtitkára elmondta: várja a pillanatot, amikor az USA és Európa legalább szóban önkritikát gyakorol azzal kapcsolatban, hogy mit tettek az elmúlt években. Ha komolyan gondolkodunk, meg kell állapítanunk, hogy a jelenlegi helyzet kialakulását jelentős részben azok a meggondolatlan beavatkozások segítették elő, illetve teremtették meg, amelyekről lassan-lassan kiderül, hogy olyan érdekek mozgatták, melyek távol állnak az értékek és a demokrácia exportálásától.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria