Keresztény nevelési konferenciát rendeztek a Pécsi Egyházmegye pedagógusainak

Hazai – 2017. november 22., szerda | 18:37

A Pécsi Egyházmegye november 17-én továbbképzést szervezett a köznevelési intézményeiben dolgozó pedagógusoknak. A szakmai nap fókuszában a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés állt.

A részt vevő mintegy négyszáz pedagógus a szentségi nevelés fontosságáról hallott előadást Porpáczy Attila görcsönyi plébánostól, aki kiemelte: „A mindennapi szolgálat forrása a hétköznapi eucharisztikus lét.” Fábry Kornél, a NEK főtitkára úgy fogalmazott, „az Eucharisztia a közös utunk”, és ismertette a kongresszusok eddigi történetét. Rámutatott arra is, hogy a 2020-as budapesti kongresszus a világegyház jelentős eseménye lesz.

Ravasz Csaba, aki a Pécsi Egyházmegyében a kongresszus előkészítéséért felel, az imádságnak a tanítható és tanítandó elemét mutatta be egyértelmű és könnyen alkalmazható, gyakorlatias szemlélettel.

Versegi Beáta Mária nővér  előadásában közel hozta a hallgatókhoz a keresztény antropológia vonatkozásában megélt és a szentségimádással kapcsolatos tapasztalatait, és kitért a gyermekadoráció jelentőségére is. „A spirituális képesség arra való, hogy másokhoz kapcsolódjunk” – fogalmazott.

Udvardy György pécsi megyéspüspök a katolikus közoktatási stratégiáról szólva kiemelte, az szorosan kapcsolódik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz. „Fontos, hogy az intézményeinkben legyen helye a kápolnának, annak a helynek, ahol az Eucharisztia jelen lehet” – zárta gondolatmenetét a főpásztor.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria