Keresztény Színházi Fesztivál Budapesten – VIDEÓVAL

Kultúra – 2014. május 14., szerda | 19:23

Az Új Színház és a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom együttműködésével első ízben rendezik meg május 16. és 22. között a Keresztény Színházi Fesztivált. Hazai, határon túli és külföldi társulatok előadásában színművek, koncertek, fórum szerepelnek a műsorban.

A helyszín kötelez – mondta Horváth Zoltán, a színházak utcájában álló Avilai Nagy Szent Teréz-templom plébánosa a plébánia bekapcsolódásáról az Új Színház kezdeményezésére megvalósuló Keresztény Színházi Fesztivál szervezésébe. A rendezvény védnökségét Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes és Tarlós István, Budapest főpolgármestere vállalta.

Az Új Színház képviselői egy évvel ezelőtt keresték meg Horváth Zoltán plébánost azzal az ötlettel, hogy keresztény értékeket felmutató darabokból állítanak össze egy fesztiválprogramot, és közreműködésre kérték a plébániát. Így jött létre a budapesti szervező színház, hazai, határon túli és külföldi vendégtársulatok, énekművészek, együttesek, kórus szereplésével az egyhetes májusi program, benne: II. János Pál pápa Római triptichonja, Szabó Magda Az a szép, fényes nap történelmi játéka, a spanyol Teatro Tyl Tyl Madrid hangszínháza, Petrás Mária, Sebestyén Márta, Dinnyés József és a Kecskés együttes koncertje, Nyírő József Jézusfaragó ember című havasi színjátéka az Új Színház előadásában, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Gyilkosság a székesegyházban című előadása a Teréz templomban – válogattunk néhány különlegességet a műsorból. Három alkalommal beszélgetnek Szakralitás a művészetben címmel, Takaró Mihály házigazda vezetésével az Új Színházban. A beszélgetés résztvevői: Czakó Gábor, Döbrentei Kornél, Kiss Ulrich SJ, Vidnyánszky Attila.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a keresztény értékeknek helyük van a színházművészetben – hangsúlyozta a Magyar Kurírnak Horváth Zoltán plébános, és örömét fejezte ki, hogy a plébánia közössége pozitívan fogadta a lehetőséget. A plébánia életében eddig is jelent volt a színház- és filmművészet. Színházban több alkalommal kisebb csoportok, moziba két-háromszáz fővel is elmegyünk – mondta Horváth Zoltán.

A fesztivál programjainak helyszínei: Új Színház (1061 Budapest, Paulay Ede u. 35.) és a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom (1065 Budapest, Pethő Sándor utca 2.)

Az előadásokról eseménynaptárunkban és az Új Színház honlapján tájékozódhatnak.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria