Keresztény találkozót rendeztek a Bodrogköz és Ungvidék történelmi egyházai

Külhoni – 2016. október 10., hétfő | 9:54

A Bodrogszerdahelyi Görögkatolikus Esperesi Kerület, a Zempléni Református Egyházmegye, valamint a Nagykaposi Római Katolikus Esperesi Kerület idén harmadik alkalommal rendezte meg a keresztény találkozót október 8-án Királyhelmecen.

A helyi önkormányzattal együtt szervezett rendezvény meghívott előadója Süveges Gergő újságíró, televíziós műsorvezető volt, aki A szeretet három arcáról című előadásában osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

Egyfelől az emberi élet döntéseire helyezte a hangsúlyt, az alábbi kérdések alapján: Mihez mérem magam? Honnan tudom, mikor döntök jól? Az előadó rámutatott, hogy mindannyiuk életében felmerül az (ószövetségi) alapdöntés: Istennel vagy nélküle éljük az életünket? Süveges Gergő arról is beszélt, hogy ehhez az alapvető döntéshez párosulnia kell a másokért vállalt élet melleti (újszövetségi) elköteleződésnek. E második pedig elvezet az életállapot megválasztásának kérdéséhez.

Az előadó a továbbiakban az életünkben bekövetkező változásokról szólt, rámutatva a fordulópontok megélésének problémájára, arra, hogy ezekben a helyzetekben mit kezdünk Istennel és az emberekkel való kapcsolatainkkal. Felhívta a figyelmet, hogy egymásra utaltságunkban is javíthatóak kapcsolataink. 

Harmadik pontként az irgalmasságról beszélt, amely szerinte azt jelenti, Isten az életünk része: vagy az életünk Isten szeretetének a része? – tette fel a kérdést.

Süveges Gergő előadása előtt kisiskolások adták elő az óvöszetségi József történetét.

Forrás és fotó: Susko Mihály nagykaposi plébános

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria