Keresztutak az Egri Főegyházmegyében – KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2015. április 1., szerda | 15:17

Március 27–28-án keresztúti ájtatosságokat tartottak az Egri Főegyházmegyében több helyszínen. Szendrőládon a pénteki napon tartották a „falukeresztutat”, szombaton pedig az Eger melletti Eged hegyre zarándokoltak a hívek. A főegyházmegye beszámolóit közöljük.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Március 27-én tizenhatodik alkalommal szervezték meg Szendrőládon, az 1800 lelkes borsodi községben a „falukeresztutat”. A falu közössége minden esztendőben énekelve, imádkozva zarándokol a település fölött magasodó hegyen felállított kereszthez a virágvasárnap előtti pénteken.

Ferencz Károly esperes plébános vezetésével a hordozható keresztet minden állomásig más közösség képviselői vitték – katolikusok, reformátusok, gyerekek és öregek, a falu vezetői, a kisebbség képviselői, a cursillósok, a kamilliánus csoport tagjai, a rózsafüzér-társulat tagjai és a faluból elszármazottak egyaránt.

A keresztúton részt vett a polgármester és a református presbiter is.

* * *

Március 28-án mintegy százötvenen indultak Jézus szenvedésére emlékezve Egerből az Eged hegyre. Az első stáció a minorita templom előtt volt, az utolsó pedig a hegy tetején.

Idén Czibere Zsolt, az egri főplébánia káplánja vezette a közös imádságot. A résztvevőket Palánki Ferenc püspök köszöntötte az ájtatosság elején, a végén pedig áldásban részesítette őket.

A hat kilométeres távot hagyományos útvonalon tették meg az Egerből és környékéről, valamint Miskolcról érkezett zarándokok. Az 1992 óta évente megtartott keresztutat idén is az Egri Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda szervezte.

Fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria