Kétezer amerikai anglikán csatlakozhat a katolikus egyházhoz

Kitekintő – 2011. június 21., kedd | 15:54

Száz anglikán pap és kétezer hívő csatlakozna az Egyesült Államokban egy esetleges ottani, brit mintára anglikán áttérőknek létrehozott katolikus személyi prelatúrához – mondta Donald Wuerl washingtoni bíboros.

Wuerlt még tavaly szeptemberben kérte fel XVI. Benedek arra, hogy készítse elő a katolikus egyházba áttérni készülő Egyesült Államok-beli anglikánok befogadását. A pápa 2009 novemberében jelentette meg Anglicanorum coetibus kezdetű rendelkezését, amellyel felállította Nagy-Britanniában az ottani, a katolikus egyházhoz csatlakozni akaró anglikánok számára a személyi ordinariátust.

Ez azt a célt szolgálja, hogy ne csak egyénileg, ha közösségileg és az anglikán hagyományokat megtartva is csatlakozhassanak az erre készülő anglikánok. Több anglikán csoport már a kilencvenes évek elején kifejezte csatlakozási szándékát a katolikus egyházhoz. A személyi ordinariátus egyfajta nem területi, hanem személyi alapon szerveződő püspökséghez hasonlítható a leginkább. 

A világ anglikán hívei jelenleg is csatlakozhatnak a katolikus egyházhoz az Anglicanorum coetibus hatálya alatt, ám Wuerl bíboros, az Egyesült Államok püspöki konferenciája hittani bizottságának elnöke szerint akár már az év végére felállhat egy külön Egyesült Államok-beli személyi ordinariátus is. Két keleti parti anglikán egyházközség már jelezte, hogy szívesen csatlakozna egy ilyen szervezethez, ha az létrejönne. Wuerl bíboros elmondása alapján rengeteg levelet kapott, amelyben anglikánok érdeklődtek egy esetleges amerikai személyi ordinariátus felől. 

A Vatikán kilenc hónapos intenzív tanfolyamot indít a houstoni St. Mary szemináriumban az ordinariátusba belépő papság számára. Itt tanít Jeffrey Steenson, Rio Grande egykori episzkopális (az amerikai anglikán egyház elnevezése) püspöke, aki 2007-ben katolizált. A brit személyi ordinariátusba hatvan pap és ezer hívő lépett be. Az Egyesült Államok-beli mellett tervbe vették egy kanadai és ausztrál személyi ordinariátus felállítását is – írja a Catholic Herald. 

Magyar Kurír

(szg)