Kiállításmegnyitó és püspöki tanévnyitó szentmise Zsombón

Hazai – 2018. szeptember 15., szombat | 17:00

Kisasszony napján tartják a zsombói templom búcsúját. Szeptember 8-án Beer Miklós váci megyéspüspök a Csongrád megyei településre látogatott, hogy egy templomtörténeti kiállítás megnyitásával, majd tanévnyitó szentmise celebrálásával együtt ünnepeljen a helyi hívekkel és diákokkal.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kilencvenöt évvel ezelőtt, 1923. szeptember 8-án tették le a zsombói Kisboldogasszony-templom alapkövét. A templomot 1927. szeptember 28-án Mária születésének emlékére Hanauer Árpád István akkori váci püspök szentelte fel. A település az 1993-as területrendezésig a Váci Egyházmegyéhez tartozott, napjainkban a Szeged-Csanádi Egyházmegye része.

Beer Miklós homíliájában a Szűzanya születésnapjáról elmélkedett. Hangsúlyozta, Mária személyén keresztül jobban megérthetjük, hogy Isten munkatársul választ minket; arra rendelt, hogy Fiának képmását öltsük magunkra, azt szeretné látni bennünk, hogy hasonlítunk Fiára.

A hasonlóság azt jelenti, hogy ugyanazt a lelkületet ápoljuk magunkban, mint ami Jézusban volt. Ezért gondoskodott az utolsó vacsorán Urunk a kenyér és bor titkában való jelenlétéről, hogy a Szentlélekkel együtt alakítson, formáljon bennünket, hogy egyre inkább hasonlóvá váljunk hozzá – hangzott el a prédikációban.

Szentbeszéde végén a váci megyéspüspök a pedagógusokat lelkesítette azzal, hogy az iskolakezdés mindig új reményeket és új esélyeket ad: „Csodálatos az Úristen bizalma irántunk, hogy szülőkre és pedagógusokra bízza a gyerekeket. A mi felelősségünk, hogy szeretettel továbbadjuk azt, amit mi is kaptunk. Esélyt kapnak tőlünk a gyerekek, hogy majd ők is esélyt adhassanak másoknak.”

Régi szép énekünket idézve – „Máriával együtt kérünk, Szentlelkedet küldd el nékünk!” – Beer Miklós püspök kérte a Szentlélek kegyelmét az új tanévre, a gyermekekre és a pedagógusokra. A szentmise végén megáldotta az oltár elé elhelyezett iskolatáskákat is.

A tanévnyitó szentmisén zenei szolgálattal közreműködött a zsombói gitáros énekkar.

A szertartást követően a helyiek mindenkit ebéddel vendégeltek meg, amely után gyermekprogramok következtek, majd az alsózsolcai metodista cigány énekkar koncertje.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Móra Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria