Kiemelten támogatja a kormány a déli határnál dolgozó karitatív szervezeteket

Hazai – 2016. június 14., kedd | 9:56

A kormány kiemelt támogatást ad a Karitatív Tanács (KT) öt, a déli határnál, illetve az országban működő befogadóállomásokon dolgozó tagszervezetének – közölte az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár június 13-án hétfőn Röszkén.

Soltész Miklós, aki a KT elnöki posztját is betölti, elmondta: a kormány a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak (MMSZ), a Katolikus Karitásznak, a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek és a Magyar Vöröskeresztnek 50-50 millió forintot biztosít, hogy folytassák korábban megkezdett munkájukat az ország határához érkező migránsok, elsősorban családok, gyerekek, idősek és betegek ellátásában.

A szervezetek a határ mentén, illetve a szomszédos országok területén – jelenleg Szerbiában –, valamint Bicskén és Fóton segítik azokat, akik valóban rászorulnak arra – tudatta az államtitkár.

Győri-Dani Lajos, az a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke elmondta, a szervezet munkatársai elsősorban egészségügyi ellátást biztosítanak hetente két-két napon a röszkei és a tompai tranzitzónánál a menedékkérelmük benyújtására várakozó migránsoknak. A hosszú – akár több hónapos – út után a határhoz érkező emberek szinte mindegyike valamiféle problémával küzd, jellemzőek a megfázások, az emésztőrendszeri fertőzések, illetve a különböző kisebb sebek a végtagokon. A várakozó családok gyermekeinek tápszert és pelenkát is adnak – tette hozzá a szakember.

Forrás: MTI

Fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria