Kihirdették a Vatikánban a „teológia Nobel-díjának” idei kitüntetettjeit – VIDEÓVAL

Kitekintő – 2014. június 18., szerda | 12:51

A teológia Nobel-díjának is nevezett Ratzinger-díjjal 2014-ben Anne-Marie Pelletier francia teológus és Waldemar Chrostowski lengyel prelátus munkásságát ismerték el. A díjazottak kihirdetése alkalmából ismertették a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány idei őszre tervezett konferenciájának témáját és helyszínét.

Anne-Marie Pelletier hermeneutika- és bibliai egzegézis-kutató és Waldemar Chrostowski lengyel prelátus, biblikus idén a Ratzinger-díj kitüntetettje – jelentette be június 17-én délelőtt a Szentszék sajtótermében újságírók előtt Camillo Ruini bíboros, a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány tudományos bizottságának elnöke. A díjat november 22-én adják át.

A francia Anne-Marie Pelletier hermeneutika- és bibliai egzegézis-kutató személyében első ízben kapta meg nő az elismerést. Anne-Marie Pelletier a kortárs francia katolicizmus kiemelkedő alakja, akit a megérdemelt tudományos hírnév mellett nagy és sokoldalú kulturális érdeklődés jellemez – fogalmazott méltatásában Camillo Ruini bíboros. Pelletier a párizsi szeminárium Notre Dame fakultásán tanít bibliai hermeneutikát. Számos könyv és tudományos publikáció szerzője, továbbá hitelesen elkötelezi magát olyan fontos ügyekben, amelyek a keresztény tanúságtétel számára jelentősek a társadalomban.

Anne-Marie Pelletier 2001-ben teológiai szakértőként részt vett a püspöki szinóduson. Kutatási témái között szerepel a nő szerepe a kereszténységben és az Egyházban.

A másik díjazott, Waldemar Chrostowski lengyel prelátus elkötelezetten tevékenykedik a katolikus–zsidó párbeszéd területén. Az Ószövetség és különösen is a próféták jelentik kiemelt munkaterületét, valamint a bibliai zsidó irodalom, továbbá a rabbinikus judaizmus és a kereszténység kapcsolata. Nagy elismerés illeti a különböző lengyel egyetemeken és szemináriumokban tanárok és kutatók képzésében végzett tevékenységét – méltatta a díjazott munkásságát Ruini bíboros. Waldemar Chrostowskiban a tudományos szigor az Isten Szava iránti szenvedéllyel kapcsolódik össze – fogalmazott az alapítvány tudományos bizottságának elnöke.

Chrostowski a Collectanea Theologica lengyel folyóirat szerkesztője, a 2008-as Bibliával foglalkozó püspöki szinódus auditora, továbbá a lengyel püspöki kar hitéleti bizottságának tanácsadója. Chrostowski személyében első ízben kapja lengyel a díjat.

A Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány a 2010-ben létrehozott díj odaítélésén kívül minden évben más-más országban szervez tudományos konferenciákat, és indít teológiai ösztöndíjakat.

Idei konferenciájukat október 23. és 24. között tartják a kolumbiai Medellín pápai egyetemen, Az élet tisztelete, út a béke felé címmel. A medellíni tanácskozás kiemeli, hogy az egyetemek aktívan részt vesznek az emberséges jövő építésében. Tudatában vannak, hogy a globalizáció korában, valamint a most zajló véres konfliktusok, háborúk idején szükség van egy megújult és együttes elkötelezettségre.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria