Kijev: imádkozzunk az egységért

Kitekintő – 2014. január 24., péntek | 19:05

A halálos áldozatokat és sebesültek százait követelő összecsapások közepette a vallási közösségek imára szólítanak fel. Az AUCCRO vallásközi tanács elutasít minden Ukrajnát megosztó elképzelést, nemet mond a szeparatizmusra és az elszakadásra. A helyzetről a Kathpress készített összefoglalót.

Imára szólítottak fel az egyházak és a vallási közösségek Ukrajnában. A biztonsági erők és a tüntetők összetűzéseiben több halálos áldozat és sok száz sebesült arra figyelmeztet, maradéktalanul véget kell vetni az erőszaknak és tárgyaló asztalhoz kell ülnie az érintett feleknek – fogalmaz felhívásában az AUCCRO, a vallási közösségeket, egyházakat összefogó összukrán szervezet. Az egyházak vállalták, hogy közvetítenek a felek között, és hangsúlyozták mindkét oldal felelősségét.

Állásfoglalásukban elutasítanak minden Ukrajnát megosztó elképzelést, nemet mondnak a szeparatizmusra és az elszakadásra. Minden ilyen irányú elképzelés destruktív – hangsúlyozzák az ukrán helyzetet elemezve.

Filaret ortodox pátriárka a kormányzati erők erőszakot alkalmazó fellépése elleni tiltakozásul nem fogadta el az ukrán államfő adományozta érdemrendet, mellyel a 85 éves egyházfőt kívánták köszönteni születésnapja alkalmából. Egy azóta közzétett, Viktor Janukovicsnak írt levélben Filaret kifejezte megdöbbenését a halálos áldozatokat is követelő összetűzések miatt.

A szerdai tüntetések során ugyanis tiltakozók veszítették életüket Kijev belvárosában. Az ellenzék elmondása szerint rendőrök négy embert lőttek le, hivatalos forrás sem az elkövetőkről sem az áldozatokról nem adott tájékoztatást. Az államügyészség mindössze arról számolt be, hogy hétfőn a kormányzati negyedben két ember veszítette életét lőfegyver okozta sérülések miatt. Helyi médiumok szerint egy harmadik áldozat a klinikán halt bele sérüléseibe. Őt egy stadionnál történt összecsapásban rendőrök lökték le egy 10 méter magas támfalról.

Azarov miniszterelnök a tiltakozókat terroristának bélyegezte, és az ellenzéket tette felelőssé a történtekért. Az államügyészség jelentése szerint a harcokban a biztonsági erők közül is 195 személy szenvedett sérüléseket.

Magyar Kurír
(té)

Kapcsolódó hír: Az ukrán nagyérsek válasza a kormány fenyegetésére