Kijevben fölszentelték az ukrán görögkatolikusok legfőbb templomát

Külhoni – 2013. augusztus 19., hétfő | 13:42

Ukrajna fővárosába hívta a görögkatolikusokat Szvjatoszláv Sevcsuk nagyérsek. Augusztus 18-án szentelték fel az ukrán görögkatolikusok fő templomát, a Feltámadás-székesegyházat. 

Az imádságos ünneplés már pénteken megkezdődött. Először a Dnyeper partján álló hatalmas Szent Vlagyimir-szoborhoz vonultak, és elvégezték a szent tiszteletére írt rövid szertartást. Ezzel adtak hálát az 1025 évvel ezelőtti eseményért, amikor Vlagyimir kijevi nagyherceg megkeresztelkedett.

A szertartáson több ezer hívő volt jelen, egész Ukrajna görögkatolikus püspökei, továbbá számos külföldről érkezett vendég. Érkeztek püspökök és papok híveikkel együtt Lengyelországból, Szlovákiából, Litvániából, Kanadából, az Egyesült Államokból, Görögországból, Németországból, Argentinából, Ausztráliából, Fehéroroszországból, Kazahsztánból és még más helyekről is. Magyarországot Kocsis Fülöp megyéspüspök képviselte.

A délutáni imádság a fölszentelendő székesegyház előtt folytatódott a vecsernyével. Ennek keretében hozták át a közeli fatemplomból az ereklyéket, és az Enyhe világosság himnuszra vonultak be ünnepélyesen az óriási templomba. Az épület még nem készült el teljesen, egyelőre csak az ikonosztázt jelző négy ikon különíti el a szentélyt, és a fehér falak is várják a mozaikból készítendő ikonokat.

A vecsernye keretében néhány szót szólt a jelenlevőkhöz Ljubomir Huszár nyugalmazott nagy érsek. A hívek az utrenyét is elénekelték. Az este a fiataloknak szóló koncerttel zárult.

Vasárnap reggel legalább tizenöt ezer ember várta a szent liturgiát. Jelen volt Thomas E. Gullickson pápai nuncius és a pápa hivatalos küldötteként a litván származású Ayudris Jouzas Backis nyugalmazott bíboros, számos püspök és mintegy kétszázötven pap.

A szent liturgia az oltár lemosásával és az ereklyék elhelyezésével kezdődött, majd az egész templom szentelt vízzel és műróval való meghintése és megkenése után a Háromszorszent himnusszal folytatódott.

A prédikációban a nagyérsek kiemelte, hogy az esemény a szlávok megkeresztelkedésének 1025. évfordulóján történt, a Föltámadás címünnep pedig az ukrán nép lelki ébredésére való felszólításnak tekinthető. Ennek jegyében a Hiszekegy előtt az összes jelenlévő megújította a keresztségben tett fogadalmát: Nyugat felé fordulva háromszor ismételték, hogy ellene mondanak a sátánnak, Kelet felé fordulva pedig, hogy egyesülnek Krisztussal.

A liturgia végén a mintegy ötven érsek és püspök együtt levonult a Dnyeper partjára. A vízszentelés szertartásával zárult az ünnepség.

Este, a Nemzeti Kultúrpalotában nagyszabású előadással emlékeztek meg a szláv nép 1025 évéről, drámai eszközökkel mutatva be Ukrajna történelmének dicsőséges és tragikus eseményeit, az aznapi, Föltámadás-székesegyház fölszentelésének reményt ébresztő említésével. Szvjatoszláv Sevcsuk nagyérsek ekkor jelentette be, hogy augusztus 18-át, az Úrszínváltozást megelőző napot ukrán egyházi ünneppé nyilvánítják.

Hajdúdorogi Egyházmegye/Magyar Kurír