Kismartonban találkoztak az Ausztriában szolgáló magyar papok

Külhoni – 2019. január 16., szerda | 11:24

Az Ausztriában szolgáló magyar és magyarul beszélő papok hagyományos találkozóját már több évtizede szervezik meg vízkereszt ünnepét követően. Idén január 7–9. között Kismarton adott otthont az eseménynek: Ausztria egyházmegyéiből tizenketten érkeztek a találkozóra.

A találkozón Vencser László, az Ausztriai Idegennyelvű Pasztoráció országos igazgatója; Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora; Molnár Ottó grazi plébános; Holló István deutschlandsbergi; Szabó Ernő linzi; Jăn Wechter alsómedvesi (Grossmürbisch); Ghinari János felsőlászlói (Oberloisdorf); Szabó Jenő szalézi oblátus pöstlingbergi; Gáspár Adalbert OSB alsóőri (Unterwart) plébános; Egri Tamás, Groß-Schweinbarth és Kleinharras plébániai kormányzója, korábbi bécsújhelyi és badeni magyar lelkész; Ilk Antal József nyugalmazott plébános; Csiki Zoltán kismartoni egyházmegyés végzős teológus hallgató, valamint Pál László, a Kismartoni Egyházmegye helynöke, az esemény szervezője vett részt.

Az összejövetel a kismartoni püspökség tanulmányi központjában, a Találkozások Házában (Haus der Begegnung) kezdődött Székely János szombathelyi megyéspüspök előadásával, mely az Eucharisztiáról szólt. A főpásztor bevezetésként röviden beszélt személyes élményeiről is, amelyek hozzájárultak papi hivatásának kialakulásához. Ezután az Oltáriszentség titkát mélyítette el az utolsó vacsora Márk evangéliumának leírása szerinti elemzése alapján. „Isten legfőbb célja, hogy átadja nekünk önmagát, ezt készíti elő már az Ószövetségben is – hangsúlyozta Székely János. – Isten lassan közeledik hozzánk, hogy helyet készítsen magának, hogy be tudjuk fogadni. Célja ez volt, hogy egészen egy legyen velünk, hogy Önmagát adja nekünk. Az egész teremtés művének ez a végcélja, hogy Isten egy legyen az emberrel.”

Az előadás után lehetőség volt személyes beszélgetésre, majd szentmise következett a tanulmányi ház Szent Terézia Benedicta (Edith Stein) tiszteletére szentelt kápolnájában. A szentmisét Székely János püspök a házigazdával, Ägidius Zsifkovics kismartoni megyéspüspökkel és a találkozón részt vevő lelkipásztorokkal koncelebrálva mutatta be.

„Jézus előre jelzi, hogy Ő maga az élet kenyere, aki életet ad a világnak – mondta homíliájában Ägidius Zsifkovics. – Benne az élő Isten adta, mutatta meg önmagát a világnak. Benne élet volt és az élet volt az emberek világossága. A szentleckében halljuk, hogy mi az Eucharisztia titkának forrása, lényege: Isten maga a szeretet. Jézus az istenség teljességét úgy birtokolja, hogy kapja. Mindent befogad, és tiszta tükörként mindent azonnal visszaad. Ennek a titoknak lehetünk részesei az Eucharisztiában. Arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni, az életünket odaadni, ajándékká, megtört kenyérré tenni.” A főpásztor hozzátette, hogy mennyire fontos lenne ezt a titkot átadni, bevinni családjainkba.

„Szeretetből lett a világ, arra születtünk, hogy az életünket odaadjuk. Az Eucharisztia ebben a titokban részesít. Adjunk hálát, hogy ismerhetjük ezt a titkot, szolgálhatjuk, és kérjünk hozzá nagylelkűséget, önzetlenséget, bátorságot, hitet erőt” – zárta homíliáját a kismartoni megyéspüspök.

A mise végén Zsifkovics püspök magyar nyelven is köszöntötte a jelenlévőket. „Kedves János püspök atya! Szeretettel köszöntelek Kismartonban, mint jó szomszédot, aki nyitott a két egyházmegyét összekötő közös munkára. Kedves Paptestvérek! Örülök, hogy idén is eljöttetek a találkozóra. Köszönöm az Istenért, Egyházért, emberekért végzett lelkipásztori munkát és köszönöm a magyar nyelv és kultúra fennmaradásáért és megőrzéséért vállalt fáradozást. (…) Ne feledjétek, hogy a kismartoni püspök, annak tudatában, hogy ez az egyházmegye két magyar egyházmegyéből jött létre, továbbra is az Ausztriában élő magyarok pártfogója lesz és marad, akire bármikor számíthattok.”

A közös ebédet követően Gáspár Adalbert bencés szerzetes mutatta be az általa megálmodott és összeállított evangéliumos könyvet. Az alapvetően istentiszteleti célokra készült Evangeliárium az imádkozó közösség, a liturgia középpontját jelenti. A kötet címlapja is ezt fejezi ki, amelyen a négy evangelista monogramja mellett a „Krisztus győz” felirat olvasható. A kopt keresztény közösséggel is jó viszonyt ápoló alsóőri plébános, művészi kopt kereszt illusztrációkkal tagolta a négy evangéliumot. Az Evangeliárium szövegváltozata Simon Tamás László bencés szerzetes, római biblikus professzor 2013-ban elkészült Újszövetség-fordítása, amelynek nyelvezete különösen közel áll a ma emberéhez.

A kismartoni eseményeket követően a résztvevők Sopronba utaztak, hogy megtekintsék a 2015-ben elkészült Szent Margit-plébániatemplomot, amelyet legutóbb az építkezés során látogattak meg. Marics István plébános bemutatta a templomot, és rövid betekintést adott az egyházközség életébe. A kétnapos program közös étkezéssel és beszélgetéssel zárult.

Szöveg: Varga János

Fotó: Engelbert Marakovits (1–2.); Varga János (3.)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria