Kivilágították a „Harmadik Vatikánt”, ahol II. János Pál pápát ápolták

Kitekintő – 2014. április 27., vasárnap | 15:22

Szombatról vasárnapra virradóra egész éjszaka égett a villany a római Gemelli kórház tizedik emeletén, ahol Wojtyła pápát tíz különböző alkalommal ápolták - tudósít a Vatikáni Rádió.

Először 1981-ben az ellene végrehajtott merénylet után, az utolsó két alkalommal pedig 2005-ben kezelték itt. II. János Pál „Harmadik Vatikánnak” nevezte el a klinikát, amely most a lengyel pápa szentté avatását ünnepli. Az előcsarnokban óriáskivetítőt állítottak föl, hogy az egészségügyi intézmény dolgozói és betegei követhessék a Szent Péter-téren zajló szertartást. Délután pedig a kórházban dolgozó ferencesek és egyházi személyek a harmadik emeleti kápolnából körmenetet tartanak a kórház előtti térre, ahol II. János Pál pápa szobra áll.

XXIII. János pápa is kötődött a római katolikus egyetem székhelyéhez. 1961. november 5-én ő avatta föl és áldotta meg az orvosi és sebészi kart. Emléktábla őrzi az eseményt, rajta Roncalli pápa megnyitó szavaival. Neki szentelték továbbá az orvosi és sebészi karon, valamint a közgazdaságtudományi karon idén felavatott új didaktikai központot és a könyvtárat.

Május 13-án, a Wojtyła pápa elleni merénylet évfordulóján tanulmányi napot tartanak a katolikus egészségügyi intézményben „II. János Pál és a Gemelli. Egy szent jelenléte kórházunkban” címmel, amelyen többek között felszólal Joaquín Navarro-Valls, a szent pápa történelmi szóvivője.

Magyar Kurír