Konferenciával emlékeztek Endrédy Vendelre

Hazai – 2015. január 27., kedd | 9:05

A néhai zirci apátra, Endrédy Vendelre emlékeztek születésének 120. évfordulója alkalmából január 17-én és 18-án a Győr-Moson-Sopron megyei agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskolán – tudósít a Győri Egyházmegye.


A rendezvény első napján Endrédy Vendel szülőfalujában, Fertőendréden mutatott be szentmisét Dékány Sixtus O. Cist. zirci apát, amit a nagylózsi Bel Canto Vegyeskar zenei áhítata követett. A Szent István-templomban tartott megemlékezést Őrfi Mária személyes hangvételű, Endrédy Vendel életútját bemutató előadása zárta. A néhai apát unokahúga Lángolj és világíts című könyvében állított emléket a ciszterci szerzetesnek.

Január 18-án, vasárnap Agyagosszergényben rendeztek emlékkonferenciát az egykori pedagógus, ciszterci szerzetes és zirci apát tiszteletére. Köszöntőjében Szalai Viktor, a rendezvénynek helyet adó népfőiskola alapítója párhuzamot vont Közi Horváth József, az intézmény névadója és Endrédy Vendel élete és sorsa között, hiszen 1947 után Közi Horváth József Magyarország elhagyására kényszerült, míg Endrédy Vendelre embertelen kínvallatások és a magánzárka teljes elhagyatottsága várt. Turócziné Pesty Ágnes, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára és Párdányi Miklós, az iskola volt igazgatója elsősorban a ciszterci (mester)pedagógusról és kutatótanárról emlékeztek meg vetítéssel egybekötött előadásukon. Erdődy Gábor gondolatai a népi demokratikus korszak egyházpolitikájáról már Cúthné Gyóni Eszter témáját is fölvezették, aki Endrédy Vendel apát börtönben írt feljegyzései kapcsán azt vizsgálta, hogy azok hiteles történelmi források-e, vagy kikényszerített vallomások. Hadarits Kálmánnak, a néhai szerzetes rokonának emlékezése méltó zárása volt a kétnapos rendezvénynek.


Befejezésként az agyagosszergényi művelődési házat megtöltő érdeklődők közös imában fohászkodtak Endrédy Vendel boldoggá avatásért: „Ó Uram, az alázatosakon és sokat szenvedőkön keresztül ragyogtatod fel és közvetíted szeretetedet. A jóságos és a börtönökben Érted és érettünk megkínzott Vendel apát közbenjárása által áraszd reánk gyógyító szeretetedet. Vegyük észre, hogy ilyen szent emberekre van szüksége a mai kereszténységnek, hogy mi magunk, a magyar nép és a kereszténység megújuljon. A szenvedő Krisztust követő ciszterci apát példás élete által mutasd meg, Istenünk, szereteted hatalmát a betegeknek, a kétségbeesetteknek, a hitüket elhagyottaknak, különösen a magyaroknak, és az egész emberiségnek. Csak így találjuk meg az annyira keresett békét. Amen.”


Endrédy Vendel 1895. január 19-én született a Sopron megyei Fertőendréden mélyen vallásos családban. Sopronban, majd a győri bencés gimnáziumban tanult, ahol megérlelődött benne a papi hivatás. Budapesten, a központi szemináriumban teológiai tanulmányai mellett a Pázmány Péter Tudományegyetemen matematikát és fizikát is tanult. Pap és tanár szeretett volna lenni, ezért felvételét kérte a ciszterci rendbe. 1917. augusztus 14-én lépett be a rendbe, ahol a Vendel nevet kapta. 1919. december 28-án szentelték pappá, 1922-ben tett ünnepélyes fogadalmat. 1922-ben a rend budai gimnáziumának matematika–fizika szakos tanára, 1938-ban igazgatója lett, 1939-ben zirci apáttá választották. 1950-ben, a szerzetesrendek feloszlatásakor ötszáz szerzetes nővért fogadott be a zirci kolostorba. Úgy gondoskodott róluk, mint saját rendtársairól. Ugyanazon év október 29-én őt magát is elfogták, és az Andrássy út 60.-ba vitték, ahol nyolc hónapi kínvallatásban volt része. 1951-ben tizennégy évi börtönbüntetésre ítélték, melyből 1956-ban szabadult. Később újra bebörtönözték, ám megromlott egészségi állapota miatt büntetését internálásra enyhítették. Élete utolsó éveit Pannonhalmán töltötte, ahol 1981. december 29-én hunyt el. Később így vallott a börtönben töltött éveiről: „Nem adnám oda a hatévi börtönélet szenvedéseit semmi földi kincsért. Valami óriási értéktöbbletet kaptam. Nem tudok haragudni senkire bántóim, kínzóim közül. Szeretek értük imádkozni, úgy szívből, igazán. Ott is találkoztam igazán jó emberekkel.”

Forrás: Új Ember

Fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria