A konklávé szertartásrendje - bevonulás és eskütétel

Kitekintő – 2013. március 13., szerda | 8:35

A liturgikus hagyomány -  amelyet a II. Vatikáni Zsinat liturgikus reformja után szögeztek le – apró részletekig kidolgozva meghatározza a konklávén követendő normákat és szertartásokat. Ezeket a Konklávé Szertartáskönyve tartalmazza.

A tegnapi események szertartásrendje

A 115 bíboros a Mindenszentek litániáját énekelve, meghatározott sorrendben, liturgikus öltözetben vonult át a Pál-kápolnából a Sixtus-kápolnába. Az ünnepélyes menetet a keresztvivő, a kántorok, Pier Luigi Celata camerlengo helyettes, az Apostoli Kamara főpásztorai, Lorenzo Baldisseri, a Bíborosi Kollégium titkára, illetve James Harvey és Giuseppe Versaldi bíborosok nyitották. Őket követte a többi bíboros, akik piros ruhás sorát csak a keleti pátriárkák fekete öltözéke bontotta meg.

Míg a kórus továbbra is a Mindenszentek litániáját énekelte, a bíborosok bevonutak a Sixtus-kápolnába, és sorban leültek a helyiség két hosszanti oldalánál, három-három sorban elhelyezett asztalokhoz. A menetet Tarcisio Bertone bíboros mint camerlengo, az Evangéliumot vivő diakónus, Giovanni Battista Re mint a konklávén elnöklő, legidősebb püspök-bíboros, valamint Guido Marini pápai szertartásmester zárta. Amikor mindannyian elfoglalták helyüket, a diakónus a kápolna közepén elhelyezett szószékre tette az Evangéliumot, a kórus pedig a Veni Creator Spiritust énekelte.

Amikor az ének véget ért, Re bíboros felolvasta az eskü szövegét, melyet minden egyes bíborosnak el kellett mondania, és amelyben titoktartást fogadnak a pápaválasztás lezajlásával kapcsolatban, illetve ígéretet tesznek, hogy szavazataikat mindennemű külső befolyástól mentesen adják le. Majd Ré bíboros odalépett az evangéliumos könyvhöz, rátette a kezét, és elmontja ünnepélyes esküjét. Ré bíboros után Bertone bíboros következett, majd rang szerinti sorrendben az összes többi bíboros is kilépett az Evangéliumhoz, és letette esküjét.

Mikor mindenki visszaért a helyére, Marini szertartásmester vette át a szót, és kiadta az utasítást: „Extra omnes!”, azaz „Mindenki távozzon!” Ekkor mindenki, aki nem rendelkezik szavazati joggal, elhagyta a Sixtus-kápolnát, és a bíborosokkal csak Marini szertartásmester és néhány segítője, valamint a Bíborosi Kollégium titkára maradt. Majd Guido Marini becsukta a kápolna ajtóit, mely előtt a konklávé idején svájci gárdisták őrködnek.

Ekkor a bíborosok meghallgatták azt a személyt, akit a tanításban való szilárdsága, bölcsessége és erkölcsi kiválósága miatt előzőleg ők maguk kijelöltek, és aki elmondta nekik, milyen feladat vár rájuk, és megerősíti, hogy a döntés során a bíborosoknak az egyház javát kell szem előtt tartaniuk. A beszéd után ez a pap is távozik a teremből, Ré bíboros pedig felteszi a kérdést, hogy az egybegyűltek készen állnak-e az első szavazás megkezdésére. Igenlő válasz után a résztvevők a Sub tuum praesidium eléneklésével a Szűzanya oltalmába ajánlották magukat.

Az első szavazás is a szertartáskönyv által szabályozott rendben zajlott. A  szertartásmesterek minden bíborosnak két-három, téglalap alakú szavazócédulát osztanak ki, melyek felső részén ez olvasható: „Eligo in Summum Pontificem”, azaz „Pápának választom”, alsó fele pedig üresen várja a javasolt személy nevét.

A szertartásrend ismertetését az események sorrendjében folytatjuk.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!