Könyvbemutatót tartottak az egri érseki palotában

Kultúra – 2016. október 7., péntek | 14:20

Október 5-én mutatták be Tengely Adrienn „Az 1931. és 1942. évi egri egyházmegyei zsinatok” című kötetét az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban.

A könyvbemutató előtt Löffler Erzsébet, az egri Érseki Vagyonkezelő Központ, Könyvtár, Levéltár és Múzeum nyugalmazott igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Ternyák Csaba egri érsek méltatta a könyvet, hangsúlyozva: hiánypótló munkáról van szó.

A főpásztor emlékeztetett, hogy az 1917-es kánonjogi kódex szerint békeidőben tízévente kötelező összehívni az egyházmegyei zsinatot, ám az Egri Egyházmegyében erre csak 1931-ben került sor, amikor Szmrecsányi Lajos (egri érsek 1912–1943) az I. világháború és a gazdasági világválság után először hirdette meg a gyűlést.

Ternyák Csaba kiemelte, Szmrecsányi Lajos példaként szolgálhat a püspököknek, majd beszélt arról is, hogy a zsinati dokumentumok jól jellemzik a korabeli egri egyházmegye vallási életét. Ez az időszak ugyanis különösen nagy kihívást jelentett, mivel a trianoni békeszerződés következményeként a kassai egyházmegyéből az úgynevezett „Északi rész” visszakerült az egri egyházmegye kormányzása alá, így nagyobb lett a területe, újabb feladatok vártak vezetőségére.

Az érseki köszöntő után Balogh Margit, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa bemutatta a sorozatot, melynek harmadik köteteként jelent meg Tengely Adrienn műve. A Magyar Történelmi Emlékek (Okmánytárak – Egyháztörténeti források) című sorozat keretében a magyar egyházmegyei zsinatokat és nagygyűléseket dolgozzák fel, mivel ezek az egyháztörténet fehér foltjainak számítanak.

A kötetet Adriányi Gábor, az MTA külső tagja és a bonni egyetem professor emeritusa mutatta be, aki szintén kiemelte Szmrecsányi Lajos személyét, majd vázolta a kötet szerkezetét, és külön kitért az egyes fejezetekre is.

Minden korszak vizsgálatánál különösen fontos a korabeli dokumentumok vizsgálata – hangsúlyozta az egyháztörténész, majd elmondta, véleménye szerint a könyv kitűnően ismerteti a tárgyalt évtizedet, és fontos része a fogalomtár is. Hozzátette, a kötet jól bemutatja a korszak egyházi problémáit, és hangsúlyozta: azzal teszünk jót az egyháznak, ha a valóságot tárjuk fel.

Végül Tengely Adrienn elmondta, nagyon sokat tanult a kötet munkálatai során, ami által jobban belelát a korszak egyházi életének mindennapjaiba.

Forrás, fotó és videó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria