A szobrászat állt a székesfehérvári kortárs művészeti gyűjtemény estjének fókuszában

Kultúra – 2015. szeptember 23., szerda | 8:55

Ötödik alkalommal tartotta meg kortárs művészeti gyűjteménye éves rendezvényét a Székesfehérvári Egyházmegye szeptember 19-én. Reha György, a gyűjtemény vezetője – eltérve korábbi szokásától – ezúttal két szobrászművészt, Rabóczky Judit Ritát és Szmrecsányi Boldizsárt, Boldit kérte fel kiállításra.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szobrászat eddig még nem volt az éves esemény középpontjában, ráadásul idén van Michelangelo születésének 540. évfordulója. A gyűjteményvezető az ötéves évfordulóra tekintettel öt-öt alkotást választott ki és állított párba a két művésztől, valamint egy Michelangelo által írt szonettet hallhattak a résztvevők öt alkalommal, öt kitűnő színművész előadásában.

A szonett először Blaskó Péter Kossuth-díjas művész előadásában hangzott el, filmfelvétel formájában. Ezután Spányi Antal megyéspüspök köszöntője következett. A püspök megelégedéssel beszélt arról, amik a gyűjtemény életében az elmúlt években történtek, és kifejezte óhaját, hogy az elkezdett út folytatódjék. A köszöntőt rövid film követte, amelyben a gyűjteményvezető beszélt az indulás körülményeiről, és bemutatta a gyűjteményben jelenleg található 18 művész 21 alkotását.

Ezután ismét elhangzott Michelangelo szonettje Hirtling István, a helyi színház művészének előadásában, majd Reha György beszélt a két szobrászművész kiválasztásának okairól. Elmondta, hogy őt a bennük lévő közös érdekelte, a teljesen más anyagválasztás és stílus ellenére.

Dörner György színművész, az Új Színház igazgatója adta elő harmadszorra a Michelangelo-szonettet, majd Jobbágy Andor fiatal brácsaművész játszott Johann Sebastian Bach 2. hegedűszonátájából egy lassú és egy gyors tételt. Ekkor ismét Michelangelo szonettje következett, ezúttal Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház volt igazgatójának előadásában.

Ezután Reha György szólt röviden arról, hogy tudatosan kérte fel és tette egymás mellé az utóbbi két művész előadását. Ismeri a művészek körül és a társadalomban is meglévő ellentéteket. Minden konfliktus mérgezi életünket, ezért fontos azok kezelése. Teljes feloldásuk talán lehetetlen, de kezelhetőségük biztos lehetséges, ehhez azonbanbeszélni kell egymással.

Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész következett egy személyes emlékekkel tűzdelt előadással, befejezésül pedig Törőcsik Marinak, a nemzet színészének előadásában hangzott el Michelangelo szonettje.

Reha György záró szavai után a jelenlévők megtekintették Rabóczky Judit és Boldi kiállítását, majd Spányi Antal püspök fogadást adott a megjelent művészeknek.

Fotó: Simon Erika

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Székesfehérvári Egyházmegye/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria