Köszönetet mondott az evangéliumi egyház Ferenc pápa bocsánatkéréséért

Kitekintő – 2014. augusztus 1., péntek | 18:34

Ferenc pápa hétfői casertai látogatása során bocsánatkérését is megfogalmazta az Olaszországból, az Egyesült Államokból, Argentínából és más országokból érkező pünkösdista közösségek felé. Ezért mondott most köszönetet Geoff Tunnicliffe, a World Evangelical Alliance főtitkára. A Vatikáni Rádió angol szerkesztőségének tudósítása.

Ferenc pápa mint a „katolikusok pásztora” bocsánatot kért a pünkösdista egyháztól a főként a fasizmus időszakában elfogadott diszkriminatív törvényekért, mert ezek meghozatalában katolikusok is részt vettek. A World Evangelical Alliance főtitkára, Geoff Tunnicliffe a Vatikáni Rádió csatornáin keresztül válaszolt a Szentatyának: köszönetét fejezte ki Ferenc pápának a bocsánatkérésért. Tunnicliffe arról beszélt, hogy a hivatalosan folytatott párbeszéd az ökumené legfontosabb eleme, ez segít építeni a bizalmat és a barátságot. De a hivatalos párbeszéd mellett elengedhetetlenek olyan gesztusok, mint a pápa casertai látogatása. „Ezért nagyon hálás vagyok neki” – fogalmazott.

„Teljességgel Jézus tanításából fakadó tett volt Ferenc pápáé, amikor bocsánatot kért azért, amit rosszként ismert el” – mondta a főtitkár. Reményét fejezte ki, hogy a pápa gesztusa jel lesz a világ számára, különösen ott, ahol egymással való viszonyukban feszültségeket élnek meg pünkösdisták és katolikusok. Geoff Tunnicliffe arról is beszélt, a történelem arra is ismer példát, hogy protestáns keresztények, köztük az evangéliumi egyház hívei is diszkrimináltak katolikusokat. Lehetünk teológiailag eltérő véleményen, de ez soha nem vezethet diszkriminációhoz, a másik üldözéséhez. Mindannyiunknak el kell ismernünk bűneinket, és kölcsönösen kérnünk kell egymás bocsánatát. Ferenc pápa ennek csodálatos példáját adta.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria