Kötelek – animációs film barátságról és szeretetről – VIDEÓVAL

Nézőpont – 2014. július 2., szerda | 19:57

Pedro Solís rendező Cuerdas (Kötelek) című animációs rövidfilmje bejárta az internetet az elmúlt hetekben. A megható történet két gyerek barátságát beszéli el: a mozgáskorlátozott, beszédképtelen kisfiú és az eleven, csupaszív Maria történetét. Kevesen tudják, hogy saját mozgáskorlátozott gyermeke ihlette meg a rendezőt.

 

Maria első látásra szívébe zárja az otthonba érkező új gyereket: egy kerekesszékes kisfiút, akiről a többiek jószerével tudomást sem vesznek. A kislány óriási kreativitásról és képzelőerőről tesz tanúbizonyságot, és megszépíti a kisfiú napjait. Az együtt töltött idő Maria egész életét meghatározza később, mint kiderül a rövidfilm utolsó képkockáiból.

A rendező, Pedro Solís García Barcelonában született 1968-ban, ám még gyerekkorában Guadalajarába költöztek; műszaki tanulmányokat folytatott, majd 3D-s modellezéssel foglalkozott. Később videojátékok készítésében vett részt, ekkor ismerte meg azokat a munkatársait, akikkel ma egy csapatot alkotnak – kivéve természetesen Juan Solís animációs tervezőt, aki az édestestvére, és aki a Kötelek karaktereit kidolgozta.


                                   Juan Solís első verziója a két főhősről

Pedro Solís közreműködött a Tad Jones csudálatos kalandjai, öccse pedig a világszerte népszerű Jégvarázs (Frozen) című animációs film készítésében. Pedro Solís 2011-ben vehette át először a Goya-díjat a La Bruxa című művéért – ez volt az első olyan animációs filmje, melynek rendezője és forgatókönyvírója is ő volt. A 2014-es Cuerdas ismét kiérdemelte a spanyol filmvilág elismerését kifejező Goya-díjat.

Pedro Solís első kézből ismeri a fogyatékkal élő gyermekek és szüleik életét, hiszen a főszereplő kisfiú mintájául a rendező saját gyermeke, Nicolás szolgált. Nicolást a film hátterét bemutató werkvideóban láthatjuk, amint a NIPACE alapítványnál mozgásterápián vesz részt. Az alapítvány úttörő módszereket alkalmaz a mozgáskorlátozott gyerekek fejlesztésére.

A 11 perces Cuerdas sikerrel szerepelt több filmfesztiválon, a nézők és a zsűri tetszését is elnyerte. Pedro Solís többször is kinyilvánította, hogy azt szeretné: minél több iskolába jusson el a műve, minél több gyermek és felnőtt láthassa.


Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria