Közzétette a Hittani Kongregáció az állítólagos jelenések és magánkinyilatkoztatások elbírálásának szabályait

Kitekintő – 2012. május 30., szerda | 10:18

A fontos dokumentum hét nyelven olvasható az interneten.

Az Eljárási normák a feltételezett jelenések és kinyilatkoztatások megítéléséhez című dokumentumot VI. Pál pápa hagyta jóvá 1978-ban. Az eddig hivatalosan csak latin nyelven létező dokumentum most latinul, magyarul, angolul, németül, spanyolul, olaszul és (hamarosan) franciául olvasható a Kongregáció honlapján.

A dokumentum azzal indokolja az alapelvek közzétételét, hogy a korábbi évszázadokhoz képest egyrészt – a médiának köszönhetően – ma jóval gyorsabban terjednek a különféle jelenésekről szóló híradások, másrészt az utazás felgyorsulásával jóval könnyebben indulnak zarándoklatok egy-egy földrajzi helyre. Ezért fontos, hogy az egyházi hatóság mihamarabb elbírálja az események hitelességét.

A dokumentum szerint a természetfelettinek tűnő események hitelességét pozitív kritériumok valószínűsítik, bizonyos negatív kritériumok viszont kétségessé teszik. A megerősítő tényezők közé tartozik a természetfeletti megnyilatkozás alanyának őszintesége, erkölcsös élete, egyházhűsége, a magánkinyilatkoztatás teológiai tisztasága és jó lelki gyümölcsei (imádság, megtérések, szeretet megnyilvánulásai). Óva intenek ezzel szemben például a jelenséghez kötődő teológiai tévedések, anyagi haszonszerzés, illetve az alany pszichológiai rendellenességei.

Az irányelvekben az áll, hogy az ilyen ügyekben történő állásfoglalás elsősorban a helyi ordinárius feladata és felelőssége. Belátása szerint engedélyezheti, buzdíthatja vagy tilthatja valamely ájtatossági formát, vagy ha az nem veszélyezteti az egyház javát, választhatja az éberség és kivárás álláspontját is. Szükség esetén ő terjesztheti az ügyet a területi vagy az országos püspöki konferencia, vagy akár az Apostoli Szentszék elé.  

Magyar Kurír

(mk)