Krisztus legszentebb vére – A Bátán őrzött ereklye története 2.

Kultúra – 2017. október 23., hétfő | 12:02

Kevésbé ismert búcsújáró helye Magyarországnak a bátai Szent Vér-kegyhely. A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében Sümegi József írásának folytatását adjuk közre a különleges ereklye és a hozzá kapcsolódó kegyhely történetéről.

A 2017. szeptember 16-tól Bátán őrzött ereklye a manoppellói Krisztus-arc lepel része, amelyből II. Pál pápa a garamszentbenedeki apátságnak ajándékozott. Az elmúlt évtizedek tudományos kutatásai egyértelműen megerősítik, hogy a közép-itáliai Manoppello kapucinus templomában őrzött lepel, a Volto Santo, szent arckép.

A Volto Santo-ereklye fontosságát az a tény is bizonyítja, hogy az új Szent Péter-bazilika alapkövét 1506-ban azon a helyen tették le, és elsőként azt az óriási pillért építették fel, amely mögött a Vatikán kincstára kapott helyet. A kincstár létrehozásának elsődleges célja a „Valódi Krisztus-arc” kép őrzése volt. Az oszlopon, amely jeruzsálemi Szent Veronika nevét viseli, a következő felirat található a mai napig: „Veronika kendőjén megörökített magasztos Megváltó Arckép méltó megünnepléséhez, VIII. Orbán pápa építtette és díszíttette fel a jubileumi évben, 1525-ben.”

1527. május 14-én V. Károly katonái elfoglalták Rómát, a szent ereklyéket szétszórták, egy részét elégették. 1528-ban VII. Kelemen pápa utasítást adott az ellopott ereklye visszaszerzésére és elhelyezésére. 1528. november 26-án ünnepélyes körmenetben vitték vissza az ereklyét a Szent Péter-bazilikába.

1616 elején elterjedt a hír, hogy eltűnt Szent Veronika kendője, amelyet a 8. századtól a vatikáni bazilikában őriztek. Feltételezik, hogy utoljára V. Pál pápa tartotta kezében a valódi Veronika-kendőt az ünnepélyes körmenet során, 1606. január 25-én. 1617-én a pápa megtiltotta a kendő másolását, a Vatikán egyetértése vagy jóváhagyása nélkül.

Az ereklye – ellopását követően – Manoppellóba került, ahol 1638-ban a kapucinusok templomában helyezték el. 1750-ben a kapucinusok elhatározták, hogy minden év májusának harmadik vasárnapján Szent Arckép ünnepet tartanak.

Bruno Forte, a chieti egyházmegye érseke a 2006-os évet a manoppellói Szent Arckép-kegyhely nagy jubileumi évének nyilvánította. Szeptember elsején XVI. Benedek pápa is felkereste a híres kegyhelyet. Itt a következőket mondta: „Aki Jézussal találkozik, aki engedi, hogy magához vonzza, aki kész követni őt életének feláldozásáig, az maga is megtapasztalhatja, amit ő a kereszten átélt, hogy a búzaszem, csak ha a földbe hull és meghal, akkor hozhat gazdag termést. (...) Ez Jézus útja, a tökéletes szeretet útja, amely legyőzi a halált, és aki ezen az úton jár, már itt a földön Istenben él, és arcának ragyogása magához vonzza és átalakítja őt. (…) Hogy Krisztussal eggyé lehessünk, és az ő arcát szemléljük, (...) ártatlan kézre és tiszta szívre van szükségünk. Az ártatlan kéz, vagyis a valódi szeretet által megvilágosított lét legyőzi a közömbösséget, a kételkedést, a hazugságot és az önzést. Tehát tiszta szívre van szükség, olyan szívre, amelyet megragadott Isten szépsége. (…) Jézus arcának keresése nekünk, minden kereszténynek vágya kell, hogy legyen.”

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria