Külföldi embermentők Magyarországon 1944-ben

Nézőpont – 2014. június 5., csütörtök | 14:12

A Szentszék, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Svájc magyarországi nagykövetségeinek közös sajtóközleményét közöljük.

Miközben Magyarország a holokauszt 70. évfordulójára emlékezik, a Szentszék, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Svájc magyarországi nagykövetségei közösen indítottak programot, hogy megemlékezzenek a holokauszt áldozatairól, és tisztelegjenek azon bátor személyek emléke előtt, akik ellenálltak az embertelenségnek és zsidó emberek és egész családok életét mentették meg.

Azok közül, akik – sokszor saját életük kockáztatásával – zsidó embereket mentettek meg a deportálástól, az izraeli Jad Vasem Intézet 777-et tüntetett ki a Világ Igaza címmel. Legtöbbjük magyar állampolgár volt, akik az üldözötteket pincéikben rejtegették, vagy élelemmel látták el őket. De volt néhány diplomata és külföldi tisztségviselő is, akik pozíciójukat és befolyásukat latba vetve mentették magyar és külföldi zsidók életét védett házakba gyűjtve, vagy életmentő iratokkal ellátva őket.

A programsorozat mindenekelőtt az olasz Giorgio Perlasca, a vatikáni Angelo Rotta és Gennaro Verolino, a lengyel Henryk Sławik, a portugál Sampaio Garrido és Teixeira Branquinho, a spanyol Angel Sanz Briz, a svéd Raoul Wallenberg valamint a svájci Carl Lutz és Friedrich Born és valamennyi magyar és külföldi segítői emléke előtt kíván tisztelegni.

Az eseménysorozat két fő eleme a mentési erőfeszítésekkel kapcsolatos, leginkább a Budapest XIII. kerületében található történelmi helyszíneket összekötő séta, illetve dokumentumfilmek vetítése lesz.

A részletes programot eseménynaptárunkban olvashatják.

Magyar Kurír