Pannonhalmi látogatóközpont – Tervezett kiállítások bemutatása

Megszentelt élet – 2014. május 18., vasárnap | 10:09

Jól haladnak a Pannonhalmi Főapátság újabb beruházásának, az Apátsági Major Látogatóközpontnak munkálatai. A korszerű, interaktív, a maga nemében egyedülálló turisztikai központot a tervek szerint nyár közepén birtokba is veheti a nagyközönség – tájékoztatott a Pannonhalmi Bencés Főapátság.

A látogatóközpont helyet ad majd egy regionális kiállítótérnek, amelyben időszakos kiállítótermeket, egyben multifunkcionális rendezvénytereket hoznak létre, s amelyekben különleges, jelentős érdeklődésre számot tartó kiállítások kaphatnak helyet. A három kiállítótér közül az elsőben a középkori latin kereszténység képi kultúrájába tekinthetünk be. A másodikban a bencés apátság művészeti gyűjteményének legértékesebb darabjait mutatják be. A harmadikban egy szőlészeti és borászati tárlat kap majd helyet, hiszen mind a tájegységnek, mind a helyi bencés kultúrának elidegeníthetetlen része a szőlőművelés és a borkészítés. Továbbá a tervek között szerepel a Pannonhalmi Apátsági Sör Manufaktúra alapítása.

Kép és kereszténység – Vizuális médiumok a középkorban

A kiállítás a középkori latin kereszténység gazdag képi kultúrájába nyújt betekintést. Ebben az időszakban a képek túlnyomó többségének funkcióját a keresztény vallás igényei és céljai határozták meg, kimondottan világi céllal kevés mű született, a művészet a művészetért fogalma pedig ismeretlen volt. A képek ezt a vallási funkciót nagyon változatos anyagi hordozókon – médiumokon – keresztül töltötték be. A vászonra festett, bekeretezett olajfestmény, amelyet az újkortól kezdve magával a képpel azonosítunk, csak 1500 körül kezdett elterjedni. A középkorban jelentős médium volt a mozaik, a falkép, az üvegablak, a pergamen és a táblakép, de azzá válhatott az elefántcsont, a textil és a fém is. A keresztény kép története a középkorban egyben ezeknek az anyagi hordozóknak a története is. A kiállításon többek között látható karoling elefántcsont könyvborító, románkori hímzett miseruha, leválasztott mozaik és freskó, gótikus üvegablak, számos táblakép és kódex.

Rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság műgyűjteményéből

Az állandó kiállítások sorában e tárlat keretében a nagyközönség által eddig szinte soha nem látott festmények, ötvösművek, textíliák, házioltárok kerülnek bemutatásra, a több mint száz tételből álló gyűjtemény egyik legértékesebb darabja például az 1482-ből származó, aranyozott ezüstből készült, sodronyzománccal díszített, a 19. század második felében átalakított ún. „Mátyás-kehely”. A kőtárban a monostor építésének faragott kőemlékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók, az emlékanyag a 11. század és a 16. század közötti időszakból származik. A bencés szerzetesközösség Szent Márton hegyén című multimédiás kiállítás az apátság történetét mutatja be a 996-os alapítástól egészen 2014-ig, egy érintőképernyőn lapozható időszalag segítségével. A bencés gazdálkodás kiállítás megismertet a majorság történetével, valamint élményszerű módon mutatja be a szerzetesrend magas színvonalú uradalmi gazdálkodásának történetét, érdekességeit. 

Monostori szőlő- és borkultúra Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság egykori győrszentmártoni majorjának 600 méteres pincerendszerében, szőlészet- és borászattörténeti kiállítás nyílik. A kiállítás röviden bemutatja a Főapátság ezer éves borkultúráját; tárgyi eszközökkel, fotókkal, írásos dokumentumok reprodukcióival, interaktív eszközökkel szemlélteti a szőlőművelés és a borkészítés folyamatát, de bepillantást enged a szerzetesi borfogyasztás, a borkóstolás, a kádármesterség tematikájába vagy a környezeti tényezők és a borkultúra kapcsolatába is. A látogatók izgalmas földalatti sétán hordót moshatnak, borban fellelhető illatokat azonosíthatnak és feltehetik magunknak a kérdést: valóban létezett-e a Főapátságot és a pincerendszert összekötő alagút.

A különleges látogatási élményt interaktív eszközök biztosítják, a visual guideos/ okostelefonos vezetési rendszer segítségével a látogatási útvonalon videók és hanganyagok színesítik a kiállított műtárgyak bemutatását. 

A Pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpont előreláthatólag 2014 nyarán nyitja meg kapuit.

Pannonhalmi Apátsági Sör Manufaktúra alapítása

A Pannonhalmi Főapátság sok éve tudatosan fejleszti prémium minőségű „Apátsági termékkínálatát”, amelynek keretében kiemelt helyet foglalnak el a kézműves és tradicionális termékek. A kiváló minőségű borok mellett, hamarosan elindul az ásványvíz palackozás és forgalmazás.

Az elmúlt években az Apátság kiváló kereskedelmi és értékesítési kapcsolatokat épített ki a nagykereskedelem, a kiskereskedelem és a vendéglátás szereplőivel. Erre alapozva az Apátság szándéka egy önálló Pannonhalmi Apátsági Sör Manufaktúra létrehozása.

A dinamikusan fejlődő apátsági infrastruktúra aktuális fejlesztései (Apátsági Major átfogó rekonstrukciója) által az Apátság és kulturális szolgáltatásainak turisztikai attraktivitása jelentősen bővül. Kézenfekvőnek tűnik az új, Pannonhalmi Apátsági Sör Manufaktúra elhelyezése ebben a megújuló épületegyüttesben, ahol a kiterjedt pincerendszer kiváló érlelési és tárolási lehetőséget biztosít a tervek szerint 3-4 féle prémium kézműves sörtermék számára. Az új termékek piaci bevezetéséhez kiváló alapot nyújtanak a már említett kereskedelmi kapcsolatok és értékesítési csatornák.

Az Apátság deklarált célja, hogy a Pannonhalmára érkező látogatókat az Apátság „kapun belül” teljes turisztikai szolgáltatáscsomagokkal legyen képes kiszolgálni, beleértve a széleskörű gasztronómiai kínálatot is. Valamennyi apátsági italtermék (borok, ásványvíz, sörök) együttesen elérhető lesz valamennyi fontosabb apátsági turisztikai célpontnál.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria