Lebrun püspök: Jacques Hamel élete szeretetre és párbeszédre ösztönöz

Kitekintő – 2017. július 27., csütörtök | 18:18

„A gyűlölet nem győzött és nem is fog” – mondta Dominique Lebrun, Rouen püspöke a Jacques Hamel emlékére a Saint Etienne du Rouvray-ben bemutatott szentmisén július 26-án. Az idős papot a normandiai város templomában gyilkolta meg egy éve az Iszlám Állam nevű terrorszervezet két fiatal tagja.

Jacques Hamel szeretetből felajánlott élete olyan mag, amely majd gyümölcsöt hoz – fogalmazott Dominique Lebrun püspök a szertartáson, amelyen más vallások képviselői, állami tisztviselők és Macron elnök is részt vett.

A szentmisén virágot helyeztek el a körmeneti kereszt, a húsvéti gyertya, az oltár és a Szűz Mária-szobor előtt, amelyeket az egy évvel ezelőtti merénylet során megszentségtelenítettek a terroristák. A szertartás végén felavatták a templom előtti téren a vértanú pap tiszteletére állított emléktáblát.

Egyszerű pap volt, aki a béke gyümölcseit hagyta ránk – nyilatkozta Rouen püspöke Hamel atyáról a Vatikáni Rádiónak. – Olyan pap volt, aki készen állt meghallgatni, válaszolni a kérdésekre, és értelmezni az evangéliumot. Nem indított rendkívüli kezdeményezéseket, nem volt híres evangelizálásáról. A városnegyed egyszerű papja volt.

Dominique Lebrun püspök elmondta: ebben a tragikus helyzetben keletkezhettek volna viták, konfliktusok, ehelyett azonban a béke jellemzi a muszlimokkal, a kommunista polgármesterrel és a különböző keresztény közösségekkel való kapcsolatot, jóllehet a vélemények nagyon eltérőek.

A különböző álláspontok ellenére a dolgok békében zajlanak, ki tudjuk fejezni véleményünket egymásnak – számolt be a városban kialakult helyzetről Rouen püspöke. Hangsúlyozta: „Hamel atya életét az igaz szeretet kifejezés jellemezte leginkább. Ez mindenkinek mond valamit, de nem mindig tudjuk kifejezni. Ezen az első évfordulón ezt a szót kell hangosan kiemelni: szeretet.”

Ferenc pápa néhány hónappal a támadást követően boldognak nevezte a francia vértanú papot. Rouen püspöke szerint a Szentatya által kifejezett érzés bizonyos értelemben az emberek meggyőződése. „A pápa szívéből jövő kiáltás volt ez egy éve. Reméljük, hogy Isten segítségével Hamel atya belép a boldogok sorába, ha a pápa úgy dönt” – fogalmazott a Vatikáni Rádiónak adott interjú végén Dominique Lebrun püspök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria