Legyen világosság – Szakrális Művészetek Hete 2011

Kultúra – 2011. szeptember 8., csütörtök | 16:15

Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Szakrális Művészetek Hetét szeptember 17. és 25. között. Az idei mottó a Teremtés Könyvéből vett idézet: „Legyen világosság”. A szervezők rendezvénysorozat céljáról és programjairól szeptember 8-án tájékoztatták az érdeklődőket.

A Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztató résztvevői Márfi Gyula veszprémi érsek, Szilárdfy Zoltán atya, Dragonits Márta, a Szakrális Művészetek hetét rendező Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kertész Margit, a Kulturális Örökség Napjainak szervezője, és a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Csorba László, továbbá a fellépő  művészek egyike, Klukon Edit zongoraművész voltak.

Márfi Gyula veszprémi érsek a szent, a profán és a művészet kapcsolatának témaköréről fejtette ki gondolatait. A hívő embernek meg kell próbálni szakralizálni, szentté tenni azt, ami profanizálódott, így a művészeteket is – mondta .

Több mint ötven magyarországi helyszínen csaknem kétszáz különféle program várja az érdeklődőket. Valamennyi a művészetek nyelvén igyekszik kifejezni a mindennapi életen túlmutató szakralitás jelenvalóságát.  A fesztivál programjait, képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket  ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

Az ünnepélyes megnyitó szeptember 16-án lesz a Nemzeti Múzeumban. Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának köszöntője után Erdő Péter bíboros nyitja meg a rendezvényt.

Dragonits Márta a tájékoztatón elmondta:  A 2007-ben elindított rendezvény mára már határokon átívelővé vált. Az elmúlt négy év alatt 82 helyszínen,  több mint ötvenezer látogatót vonzó programot rendeztek. A  programok folyamatosan bővülnek, közöttük egyre több a roma művészeket bemutató esemény. Idén a budai Várban  hallgathat a közönség Istenhez fohászkodó roma énekeket a Kalyi Jag együttes előadásában. Az együttes  szentmise keretében zsoltár feldolgozásekkal  ad hálát az elmúlt 20 évért. Árnyék és Fény címmel  roma festők kiállítására kerül sor az Örökség Galériában.

Különböző fogyatékkal élők alkotásaiból nyílik kiállítás a Pázmány Egyetem Információs Technológiai Karán,  MásKép-p. címmel. A kiállítás a művészeti alkotásokon keresztül bemutatja, hogy a fogyatékkal élők ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint egészséges társaik. Közreműködnek: a Nemadomfel együttes tagjai és Napsugár Anna jeltáncművész.

Ünnepi esemény lesz szeptember 17-én 19 órakor Liszt Ferenc Missa Solemnis – Esztergomi miséjének előadása a Nemzeti Múzeum dísztermében. A helyszín kultúrtörténeti érdekessége, hogy a korabeli próbák itt, a díszteremben zajlottak.

Családi hangversenyt ad szeptember 23-án, pénteken 19.30-kor a Belvárosi Nagyboldogasszony-templomban  Klukon Edit és Ránki Dezső. A zongoraművész házaspár Liszt Ferenc Via Crucis című művét adja elő. A Család éve alkalmából a művészházaspár 16 éves fia, Fülöp kis meglepetésműsorral készül.

A Nemzeti Múzeumban szeptember 9-október 2-ig látható Szilárdfy Zoltán művészettörténész pap  gyűjteménye: Krisztus arca megvilágít minket  címmel. Szeptember 21-én Szilárdfy Zoltán vetített képes előadást tart gyűjteményének darabjairól.

A fent említett programok csak ízelítőt nyújtanak a gazdag kínálatból. Számos egyéb rendezvény: kiállítás, hangverseny, színházi előadás várja a látogatókat,. 

A programokról részletesen a www.ars-sacra.hu oldalon lehet tájékozódni.

Magyar Kurír

(nk)