Lengyelországban több mint háromezer szerzetesnő segíti a rászorulókat a járvány idején

Megszentelt élet – 2020. április 28., kedd | 17:06

Apácák ezrei veszik ki részüket a rászorultak támogatásából a lengyel kórházakban, idősotthonokban és iskolákban a járvány idején; vannak, akik védőmaszkokat és védőruházatot varrnak.

„A szerzetesnők közül sokan olyan időseket gondoznak, akik egyedül vannak vagy hajléktalanok” – nyilatkozta Jolanta Olech orsolyita nővér, a lengyel női szerzetesrendek főelöljárói konferenciájának főtitkára a cikkben, amelyet a női szerzetesrendek kongregációja tett közzé a lengyel püspöki konferencia honlapján.

„Segítenek bevásárolni, melegételeket készítenek, támogatják a karanténban levő családokat, és telefonos lelkisegélyt nyújtanak.” Emellett családi válsághelyzetekben lelki tanácsadást biztosítanak, pszichológiai szaktanácsadást végeznek, terápiás beszélgetéseket vezetnek és nevelési programokat szerveznek gyermekeknek, fiataloknak, családoknak; valamint adományokat gyűjtenek.

Tevékenységük nem korlátozódik pusztán jótékonykodásra és pszichológiai segítségnyújtásra: imádkoznak a járvány elmúlásáért, az orvosi személyzetért és a betegekért. A szerzetesnők minden este fél 9-kor elimádkozzák a rózsafüzért. Az egész lengyel egyházzal szeretetközösségben böjtölnek, áldozatokat hoznak és szentségimádást tartanak.

*

Lengyelországban 12 ezer körül van az igazoltan koronavírusban megfertőződöttek száma, s közülük közel 2500-an már meggyógyultak. Eddig 562 személy hunyt el a vírusfertőzés miatt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria