Létrejöhet a katolikus középiskola Marosvásárhelyen

Külhoni – 2014. május 28., szerda | 14:50

A Bolyai Farkas Gimnáziumban működő római katolikus osztályok különválásáról és az önálló jogi személyiséggel rendelkező II. Rákóczi Ferenc Gimnázium létrehozásáról döntenek csütörtökön a marosvásárhelyi önkormányzati képviselők – tájékoztat a kronika.ro.

Az RMDSZ-es tanácsosok által benyújtott, a városháza honlapján is megtekinthető tervezetet előreláthatóan sürgősségi napirendi pontként fogják szavazásra bocsátani. Míg Peti András alpolgármester szerint a gimnázium létrehozása a római katolikusok jogos kérése, addig Ionela Ciotlăuş volt alpolgármester ördögi tervről és politikai alkuról beszél.

Az oktatási törvény szerint az iskolai hálózatban szereplő tanintézeteket a polgármesteri hivatalok hozzák létre, a megyei tanfelügyelőségek jóváhagyásával. Egy új iskola létrehozásához elsősorban a helyi önkormányzat jóváhagyására van szükség, ennek nyomán a tanfelügyelőség kiadja az engedélyt, és továbbítja a kérést a szakminisztériumhoz. Hasonló módon hozták létre a 2000–2001-es tanévben a Református Kollégiumot is.

A II. Rákóczi Ferenc Gimnázium létrehozásával megbízott Római Katolikus Státus rendelkezik a Bolyai Farkas Gimnázium vezetőtanácsának beleegyezésével, amely szerint a Bolyaiban működő katolikus osztályok különválhatnak, de a 2014–2015-ös tanévben még az eddigi épületben maradhatnak.

A tervek szerint az újonnan létesülő római katolikus gimnázium a 2015–2016-os tanévtől költözne az Unirea Főgimnázium épületébe. A csütörtöki ülésen szavazásra bocsátott határozattervezet indoklása szerint a katolikus iskola által el nem foglalt osztálytermekben az Unirea osztályai működhetnének.

Az Unirea Főgimnázium jelenleg érvényes bérleti szerződés nélkül használja a római katolikus egyház tulajdonában lévő épületet. A 2008-ban tizenöt évre megkötött szerződést az egyház 2012-ben felbontotta, mivel az önkormányzat nem teljesítette a bérleti szerződésben foglaltakat, vagyis nem fizette a bérleti díjat.

A gyulafehérvári érsekség által az épület gondnokságával megbízott Római Katolikus Státus hajlandó bérleti szerződést kötni a vásárhelyi polgármesteri hivatallal, s akár újabb tizenöt évig helyet biztosítani az Unirea Főgimnázium osztályainak, amennyiben az önkormányzati képviselők és a polgármester jóváhagyja a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium létrehozását. A 2015–2016-os tanévtől az Unirea osztályai azokat a termeket foglalhatnák el, amelyek fennmaradnak az épületben a jelenleg a Bolyaiban működő római katolikus osztályok „hazaköltözése” nyomán.

A római katolikus iskola létrehozásáról szóló határozattervezetet az RMDSZ-es önkormányzati képviselők nyújtották be, és Dorin Florea polgármester is láttamozta. A sajtónak kiküldött napirendi pontok között azonban nem szerepel a téma. Peti András elmondta, hogy ez a sürgősségi napirendi pontok között található.

Ionela Ciotlăuş önkormányzati képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) marosvásárhelyi elnöke hevesen tiltakozik a határozattervezet ellen. Kijelentette: a liberálisok vállalják az ellenzéki szerepet, ellenzik az RMDSZ és a Demokrata Liberális Párt (PDL) „ördögi tervét”, és nem fogják megszavazni a római katolikus gimnázium létrehozását abban az épületben, amelyet „Emil Dandea polgármester ajándékozott a városnak”, Dorin Florea városvezető pedig elhanyagolt, és megengedte, hogy érvényes bérleti szerződés nélkül működjön benne az Unirea Főgimnázium.

Magyar Kurír