Lux in arcana – bemutatkozik a Vatikáni Titkos Levéltár

Kultúra – 2012. január 13., péntek | 9:41

Március elején nyitják meg azt a kiállítást Rómában, melyen titkos vatikáni dokumentumokba, az egyháztörténelem több meghatározó anyagába nyerhet bepillantást a nagyközönség.

A Capitolium Múzeumban március elsején megnyíló kiállításon a Vatikáni Titkos Levéltár száz válogatott dokumentumát mutatják be, melyeket eddig nem hoztak nyilvánosságra: többek között a Galileo Galilei-per aktáit; az angol parlament VII. Kelemen pápához írt levelét, melyben VIII. Henrik házasságának érvénytelenítését kérvényezik; továbbá egy bejegyzést X. Leó pápa 1521-es bullájáról, melyben elrendelte Luther Márton kiátkozását.

A látogatók megtekinthetnek néhány, a történelemkutatás számára eddig ismeretlen dokumentumot XII. Pius pápaságáról (1939–1958) a II. világháború idején – szerepel a L' Osservatore Romano január 11-i hírében.

A Lux in arcana – bemutatkozik a Vatikáni Titkos Levéltár című kiállítást szeptember 9-éig láthatják az érdeklődők. A pápai titkos levéltárat 1612-ben V. Pál (1605–1621) alapította a Vatikáni Palotában, ahol 85 kilométernyi polchosszúságon több mint százezer dokumentumot őriznek.

Magyar Kurír

(gj)

Képek: http://www.luxinarcana.org