Magas lengyel állami kitüntetést kapott a szegedi Gál Ferenc Főiskola rektora

Hazai – 2016. május 18., szerda | 13:40

A Lengyel Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztje kitüntetést adta át május 17-én délután Kozma Gábornak, a Gál Ferenc Főiskola rektorának Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki székházában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepségen Rotár Krisztina, a Csongrád Megyei Levéltár munkatársa a Lengyel Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje kitüntetést vehette át.

A lengyel–magyar kapcsolatok ápolásáért, valamint a lengyel kultúra Szegeden történő terjesztéséért vehette át a legmagasabb lengyel állami kitüntetést Kozma Gábor. „Rektor úr mintegy egy évtizedes munkája során komoly szakmai és baráti kapcsolatokat alakított ki a napfény városában. Konferenciákon, kiállításokon és zenés esteken hirdette a lengyel kultúra, a lengyel történelem sokszínűségét” – méltatta a díjazottat ünnepi beszédében Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete. Majd hozzátette: „A siker hátterében mindig egy nő áll – szoktuk mondani mi, lengyelek is. A siker mozgatórugója pedig itt, Szegeden Rotár Krisztina” – mondta a levéltár munkatársáról Roman Kowalski, aki nagyköveti szolgálatának legszebb hat évét hagyja maga mögött idén nyáron Magyarországon, hiszen jövőre már nem ő tölti be ezt a tisztséget.

„Rengeteg idő, valamint elszántság kellett ahhoz, hogy sikerüljön megfertőzni a magyarokat a lengyel kultúrával” – jegyezte meg köszöntőjében Karol Biernacki, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja, utalva a díjazottak erőfeszítéseire. Kiemelte: a kitüntetetteknek köszönhetően egyre több egyetemi hallgató választja idegen nyelvként a lengyelt, és érdeklődik az ország kultúrája iránt.

Kozma Gábor megtisztelőnek nevezte, hogy munkáját a legmagasabb lengyel állami kitüntetéssel ismerték el. Arra emlékeztette az ünneplőket, hogy bár a történelem viharai számos alkalommal sújtották a két országot, mégis megmaradt a híres lengyel–magyar barátság, amelynek üzenete munkáját is végigkíséri. Rotár Krisztina azt mondta: 2010-től vesz részt a lengyel ügyek intézésében, többek között kiállítások, könyvbemutatók és kulturális rendezvények szervezésében, lebonyolításában. Úgy fogalmazott: egy szerencsés találkozásnak köszönheti, hogy az elmúlt hat évben új barátokra talált, és így gazdagodhatott látásmódja. A Lengyel Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét szolgálata elismerésének tartja, amelyhez igyekszik méltó maradni.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Gémes Sándor/Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria