Magyar jezsuita nyilatkozott Ferenc pápa apostoli buzdításáról

Nézőpont – 2013. november 30., szombat | 8:00

Témáiban, szókincsében és lendületében is teljesen „ferenci” Ferenc pápa november 26-án közölt első apostoli buzdítása – fejtette ki véleményét az Evangelii Gaudium kezdetű dokumentumról P. Szentmártoni Mihály jezsuita, a római Pápai Gergely Egyetem professzora.

Az apostoli buzdítás a szinódusokat követi. Ez az új evangelizációról tavaly októberben tartott püspöki szinódus nagy témáit vette át, de stílusában az apostoli buzdítás teljesen Ferenc pápáé lett – hangoztatta a szinódus munkáiban részt vevő Szentmártoni Mihály. Hozzátette: egy évvel ezelőtt senki sem sejtette, hogy a XVI. Benedek meghirdette szinódus eredményeit új pápa foglalja dokumentumba.

Az Evangelii Gaudium cím önmagáért beszél: az örömteli kereszténységet hirdeti és az ennek nyomában lépő lelkes evangelizációt. „Az erre való buzdítás egyaránt szól a gyakorló hívőkhöz, a megkeresztelt, de hitüket nem gyakorlókhoz – akiknek száma nem csak Európában magas – és a nem hívőkhöz. Az utóbbiakat illetően Ferenc pápa nem prozelitizmusra törekszik, hanem arra, hogy a nem hívők elfogadják a felkínált örömhírt” – fogalmazott Szentmártoni atya.

Arra a kérdésre, hogy miért van szüksége az Egyháznak örömre, a jezsuita professzor kifejtette: az Egyház sokáig az aszkézis, a lemondás, a kereszthordás útját találta megfelelőnek. „Ferenc pápa viszont a kifelé sugárzó örömre helyez új hangsúlyt, amelyet korábban az Egyházban talán szégyelltünk kimutatni. Az öröm a világból is hiányzik: az apostoli buzdítás külön fejezetet szentel a mai világ lelki struktúrájának, amelyben kihalóban van a másik felé való fordulás, az együttélés, az öröm megosztása. A pápai dokumentumban szó van az individualizmus uralta nagyvárosokról, ahol már egész negyedek épülnek úgy, hogy elszigetelik az egyéneket.”

Szentmártoni Mihály szerint Ferenc pápa nem szakít elődeivel. Kötődik hozzájuk. A buzdításban VI. Páltól, II. János Páltól és XVI. Benedek írásaiból is idéz. „Ami abszolút új: Ferenc pápa üzenete és nyelvezete. Programja központjában az áll, hogy az Egyháznak le kell mondania az eddigi önreferenciáról, és ki kell lépnie magából. Teljesen új a pápa használta nyelvezet is: a hulladék kultúrája, a közömbösség globalizálódása, a pénz istenesítése, az arc nélküli gazdaság diktatúrája kifejezések az argentin pápa szókincsévé váltak. Az apostoli buzdítás szövege pozitív, lendületes, sodró. Egyhuzamban végigolvastam a kétszáz oldalt” – mondta Szentmártoni professzor.

Kiemeli: van, aki támogatja az Egyházban, van, aki nem támogatja a Szentatya reformjait. „Változni nem könnyű. A buzdításban a pápa is mintegy védekezik, azt hangoztatva, hogy az Egyházban ne mindent a pápától várjanak el. Ferenc pápa a püspöki konferenciák kezébe adja a helyi problémák megoldását, az Egyház számára üdvös decentralizációt szorgalmazva. Nem önkritikát gyakorol, de nagyon realisztikusan látja az Egyház helyzetét, és elismeri, hogy a változásnak a pápától kell indulnia. Ferenc pápa merész, szókimondó, és nem bánik kesztyűs kézzel senkivel, az Egyházzal, a hívőkkel és magával sem.”

Az apostoli buzdítás gyakorlati tanácsokat is ad, például azt, hogy a templomok ne legyenek zárva, nyíljanak meg. „Lehet, hogy van pap, aki leckéztetésnek tartja, és megsértődik azon, hogy Ferenc pápa unalmasnak nevezi a homíliákat. De a pápa azt is leírja, ő miként készül fel a Szent Márta-házban mindennap bemutatott misékre.”

A Szentatya a nők pappá szentelése vagy az abortusz kérdésében nem tesz engedményt, ami viszont az elvált hívőknek a szentségekben való részesítését illeti, ennek lehetőségére „burkoltan utal, hangoztatva, hogy az Egyház mindenkit befogadó anya, az Egyház és a papok nem vámosok, és az Oltáriszentség nem jutalom a jóknak, hanem gyógyír a betegeknek”.

A buzdítás a pénzpiac reformját is sürgeti. A Szentatya gazdasági erkölcse a dél-amerikai egyháznak a kapitalizmus gyarmatosítását elutasító szemléletét tükrözi. Az önző halmozás, a szegénység elleni erős apostoli buzdítás inkább Európában hat újdonságnak.

Ferenc pápa teljesen új arculatát mutatja meg az Egyháznak. Gondokat okozó események után „a pápa azt mondja, hogy a papoknak, van miért szégyellnünk magunkat, de legyünk büszkék arra, hogy katolikusok vagyunk” – emlékeztetett Szentmártoni atya, aki elmondta azt is, hogy az új pápa megválasztása óta a papi hivatás és a jezsuita rend iránt is nőtt az érdeklődés, és a gyóntatások száma is emelkedett.

MTI/Magyar Kurír

Kedves Olvasónk! Ha szeretné megismerni Ferenc pápa EVANGELII GAUDIUM kezdetű apostoli buzdítását, kísérje figyelemmel honlapunkon vasárnap déli 12 órakor induló sorozatunkat.