Magyarországon járt Athanasius Schneider kazahsztáni segédpüspök

Hazai – 2016. március 9., szerda | 17:04

A John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központ vendégprofesszoraként március 4. és 6. között első alkalommal látogatott Magyarországra Athanasius Schneider ORC, az asztanai érsekség (Kazahsztán) segédpüspöke.

Az Oltáriszentségről és a méltó szentáldozásról szóló Dominus est (Az Úr az) és Corpus Christi (Krisztus Teste) című könyvek által világhírűvé vált püspök tanítását – a Szent István Társulat és a Stella Maris Alapítvány jóvoltából – korábban Magyarországon is nagy érdeklődés fogadta.

Athanasius Schneider Budapesten a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola Newman Intézetében, Sümegen a Newman bíborosról elnevezett közösségi főiskola, a John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központ nyílt napján tartott előadásokat Az igazság a házasságról és a családról…a hitről és a mártíromságról, valamint …a szent liturgiáról és a szentáldozásról címmel.

A püspök március 6-án, örvendező vasárnapon a sümegi ferences kegytemplomban mutatott be a római rítus „rendkívüli” formája szerinti (usus antiquior) ünnepélyes főpapi szentmisét, melyre Romániából, Szlovákiából, Olaszországból és Ausztriából is érkeztek hívők.

A szentmisét követően megáldotta az idén januárban állami engedélyt nyert sümegi közösségi főiskola, a Newman-központ újonnan elkészült könyvtárépületét és Boldog John Henry Newman a parkban elhelyezett egész alakos bronzszobrát, amely az ország első Newman-szobra. A ferences kolostorkertben megáldotta a szintén nemrég felállított Assisi Szent Ferenc-bronzszobrot.

Négynapos magyarországi látogatásának zárásaként Athanasius Schneider püspök felkereste a budapesti Szent István-bazilikát, ahol a Szent Jobb előtt imádkozott Mária országáért, és ellátogatott az Országházba, ahol fogadta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. A találkozó témája a magyar katolikus kereszténység múltja és jelene volt, továbbá eszmét cseréltek a magyar kormány keresztény értékek védelmében végzett hazai és nemzetközi tevékenységéről.

Forrás és fotó: John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria