Majnek Antal: a háborúkat az emberi lelkek döntik el

Hazai – 2014. szeptember 5., péntek | 21:26

Az I. világháborúban, különösen az ütközetek során elhunytakért mutatott be gyászmisét Majnek Antal munkácsi megyéspüspök szeptember 5-én a budavári Mátyás-templomban a világháború kitörésének százéves évfordulóján.

Mi, akik sokáig harcoltunk, tudjuk, hogy gyakran bosszúállókká válunk, de az Úristen így is szeret mindenkit – hangsúlyozta a főpásztor. Majnek Antal ezután arról beszélt, hogy a Mennyei Atya mindenkit üdvözíteni akar, a legszámkivetettebbeket is. Tolsztoj a Háború és békében azt emeli ki, hogy mi a nép szerepe a háborúban, és jó, ha mi is hasonlóan gondolkodunk – intett a munkácsi püspök. Hajlamosak vagyunk ugyanis sokszor csak a nagy embereket hibáztatni, pedig nem nézhetjük mindig csak őket. Először saját magunkba kell néznünk: vajon az én szívemben béke van?

A háborúkat az emberi lelkek döntik el – mondta Majnek Antal, aki szerint Isten teljesen más nézőpontból nézi a háborúkat, mint mi. Azt nézi, hogy hányan döntenek a háború és hányan a béke mellett. Mert akik a bűnt választják, azok egyben a háborút is választják; de akik Isten mellett döntenek, azok a békét választják. Helyes döntésekkel sok háborút meg lehetett volna előzni – hangoztatta a kárpátaljai főpásztor, hozzátéve: ha senki sem akarna háborúba menni, akkor két vezető hiába akarná azt kirobbantani.

Hogy mennyire fontos a háborúval kapcsolatos személyes döntés, arra Szent Márton alakját hozta fel példaként Majnek Antal. A katonaként szolgáló Márton akkor tért meg, amikor a szívére hallgatott és odaadta köpenyét egy szegénynek. Szent Márton megkeresztelkedésekor otthagyta a hadsereget, és a béke harcosa, Isten katonája lett.

A háborúskodás mindig azzal kezdődik, hogy az emberek szíve ragaszkodik a bűnhöz – mondta a püspök. Ám ha igyekszünk egymásnak megbocsátani, ahogy a Miatyánk is tanítja, és elviseljük egymást szeretetben, ahogy Szent Pál fogalmaz, akkor elkerülhetjük a háborúságot. Az igazi ellenség ugyanis sosem a másik, hanem az a harmadik, aki össze akar ugrasztani minket – vagyis a sátán – hangsúlyozta Majnek Antal, akik arra hívott mindenkit, hogy imádkozzon országaink vezetőiért, hogy a béke lelkülete legyen meghatározó.

Szentbeszéde végén Majnek püspök kitért a jelenlegi ukrajnai helyzetre is. Azt mondta, bizakodó, mert Európa minden országában imádkoznak értük. Kérte azt is, hogy mindannyian imádkozzunk az Irakban elhunyt keresztényekért, akiket napjaink nagy szentjeinek nevezett. Győzni csak a keresztre feszített Krisztusban lehet – tette hozzá, majd azt kérte a jelenlévőktől, hogy a szeretet és a béke mellett döntsenek.

A szentmisét követően a munkácsi Brevis munkácsi kamarakórus adott jótékonysági koncertet a munkácsi Szent Márton Karitász javára.

A világháború áldozataira emlékező szentmisére a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe elnevezésű programsorozat keretében került sor. Szeptember első hétvégéjén 12. alkalommal rendezik meg a Budai Várban a háromnapos kulturális fesztivált, amelynek idei díszvendége Kárpátalja és Budavár legújabb testvérvárosa, Munkács.

A rendezvénysorozat fókuszában az I. világháború kitörésének centenáriumát állították a szervezők. Szeptember első hétvégéjén a Szentháromság téren – Hess András mester nyomdájának közelében – könyvkiadókkal, írókkal ünneplik a magyar nyelvet.

Fotó: Thaler Tamás

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria