Már pápai elismeréssel működik az Új Horizontok Közösség

Kitekintő – 2011. február 9., szerda | 15:55

Február 4-én XVI. Benedek pápa hivatalosan elismerte a Nuovi Orizzonti (Új Horizontok) elnevezésű közösség küldetését és munkáját, mely a nehéz helyzetben élő fiatalokért tevékenykedik, mintegy húsz éve. A jeles eseményt a közösség szentmisével és koncerttel ünnepelte meg Rómában.

Az ünnepélyes szentmisét Stanisław Ryłko bíboros, a Világiak Pápai Tanácsának elnöke mutatta be. A liturgia után a neves olasz énekes, Andrea Bocelli adott koncertet.

Az egyház e lépéssel hivatalosan is elismerte az Új Horizontok Közösség küldetését és munkáját, amellyel az utcán élő fiatalokért vállal tevékeny szolgálatot mintegy húsz éve. Célja, hogy segítséget nyújtson az elhagyatott sorsú fiatalok számára, jövőjükért tevékenykedjen – hangsúlyozta Ryłko bíboros az ünnepi szentmisén. A közösség szolgálatának kezdete Chiara Amirante nevéhez fűződik, akinek az volt a célja, hogy megmutassa a Feltámadt Krisztus örömét a peremre szorult fiatalok számára, akik ezáltal új alapokra helyezhetik életüket.

Az Új Horizontok egyik római közösségének tagjai beszámoltak a Vatikáni Rádiónak tevékenységükről: a börtönből kikerülő vagy az utcán élő fiatalokat próbálják összegyűjteni és igyekeznek segítséget nyújtani számukra. Az evangélium tanításán keresztül egyfajta rehabilitációs munkát folytatnak azokkal a nehéz helyzetben lévő fiatalokkal, akik nyitottak a közösség tevékenységére. 

A pápai elismerés nagyon fontos szerepet játszik a közösség további életében, ugyanis ezáltal megnyílik a lehetőség számukra az egész világon való szélesebb körű szolgálatra.

A közösség Olaszországban és külföldön mintegy 140 központot működtet, és évente mintegy egymillió fiatallal folytat párbeszédet; továbbá 100 ezer bajba jutott személy számára nyújt konkrét segítséget. Elsősorban olyan fiatalokat fogadnak be, akik alkohol- vagy kábítószer-, illetve egyéb problémákkal küzdenek.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(gj)