Marosvásárhelyen is megnyitották a Szent Ignác-emlékévet

Külhoni – 2021. május 25., kedd | 15:28

Szent Ignác megtérésének 500. évfordulójára ünnepi évet hirdetett a jezsuita rend. Marosvásárhelyen, a Páduai Szent Antal-templomban a helyi közösség elöljárója, Jakabos Barnabás SJ mutatta be az emlékévet megnyitó ünnepi szentmisét május 20-án.

Koncelebráltak Tamás Barnabás és Petrovics László jezsuita lelkészek; jelen volt S. Mihalkov Ferenc jezsuita szerzetes, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem teológia szakos hallgatója.

Jakabos Barnabás szentbeszédében hangsúlyozta: az ünnep megállást és hálaadást is jelent. A hétköznapi élet tele van Isten ajándékaival, amelyekért mindig hálát lehet adni. Fontos, hogy szívünkben tartsunk fenn helyet Isten számára, készek legyünk megnyitni szívünket, és hagyni, hogy Isten boldoggá tegyen minket, hogy mi is a legjobbat adhassuk magunkból.

A szentmise főcelebránsa ezt követően Vízi Elemér provinciális köszöntőlevelét tolmácsolta a jelenlevőknek, majd ünnepélyesen elhelyezte az év mottóját megjelenítő plakátot az oltár elé.

A magyar rendtartomány a következő, Szent Ignác lelkiségében gyökerező mondatot választotta a Szent Ignác-év mottójául: „Megtalálni Istent mindenben”. Ez a meghívás spirituális dimenziót nyit életünk minden területének, és ösztönzi kapcsolatunkat Istennel. Emlékeztet arra, hogy teljesen Istenben vagyunk.

Legyen ez az év kitüntetett alkalom arra, hogy elkötelezetten teszünk valamit életünk megújulásáért, hogy ne csak a külsőség és foglalatosság határozza meg az ünnepet, hanem belsőleg is készek legyünk együttműködni Isten kegyelmével, és mindannyian újra és újra megtapasztalhassuk a megtérést, megújulhassunk és átalakulhassunk − írta köszöntőjében Vízi Elemér rendi provinciális.

A marosvásárhelyi Páduai Szent Antal-templomban bemutatott szentmise után a jelenlevők bensőséges hangulatú beszélgetésen vehettek részt, ahol ki-ki elmesélhette a Szent Ignáchoz kötődő történeteit, a Szent Ignác-i lelkiséggel kapcsolatos élményeit.

*

Ötszáz évvel ezelőtt, 1521 pünkösdjén egy baszk lovag térdét ágyúgolyó roncsolta szét. Íñigo López de Loyola számára ez a személyes tragédia hamarosan az egész életét – sőt később a keresztény világot – megváltoztató folyamat kezdetének bizonyult. A későbbi Loyolai Szent Ignácot a sebesülés indította arra, hogy hitét elmélyítve elinduljon a megtérés útján, kidolgozza a személyes istenkapcsolat megerősítését segítő lelkigyakorlatait, majd létrehozza a Jézus Társaságát.

Ignác megtérését – életrendezését – elindító sebesülése 500. évfordulójára hirdetett ünnepi évet a jezsuita rend. A 2021. május 20-án kezdődő eseménysorozat 2022. július 31-én ér véget.

Forrás: Molnár Izabella/Romkat.ro

Fotó: Molnár Miklós Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria