Marosvásárhelyi iskolaügy: A törvényszék semmisnek nyilvánította az iskolaigazgató elleni vádemelést

Külhoni – 2018. január 5., péntek | 17:58

A Maros megyei törvényszék jogerősen megsemmisítette a vádemelés bizonyos iratait abban a büntetőperben, melyet a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) indított a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium törvénytelennek vélt létrehozása és működtetése miatt.

A 2017. december 28-án hozott végzés kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A kivonat szerint a törvényszék felszólította az ügyészséget, hogy a végzés kézbesítésétől számított öt napon belül közölje: ezek után fenntartja-e még a vádiratot, vagy visszakéri kiegészítés céljából. A törvényszék Tamási Zsolt volt iskolaigazgató és Stefan Somesan Maros megyei volt főtanfelügyelő esetében a nyomozást elrendelő 2016. november 3-án keltezett ügyészségi rendeletet találta törvénytelennek és zárta ki a vádiratból.

Gogolák H. Csongor, Tamási Zsolt ügyvédje az egyik közösségi portálon tett pénteki bejegyzésében azt közölte: a döntéssel a törvényszék jogerősen törvénytelennek minősítette a DNA vádiratát. Az ügyvéd az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a megindokolt végzést védence számára még nem kézbesítették, így nem tudja, hogy a bírák pontosan mely kifogásaikat fogadták el. Hozzátette: csak az indoklás és az ügyészség válasza alapján válik majd egyértelművé, hogy a vádemelés bizonyos iratainak kizárása milyen mértékben befolyásolja az ügyet.

A múlt év végi tárgyaláson a törvényszék Stefan Somesan ügyvédje kérésére alkotmányossági vizsgálatot is kért az alkotmánybíróságtól az ügy bizonyos vonatkozásaival kapcsolatban.

A román korrupcióellenes ügyészség 2016 októberében kezdte vizsgálni a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Stefan Somesan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a tanévkezdéstől megszűnt önálló intézményként működni a katolikus gimnázium. Diákjai továbbra is ugyanabban a Római Katolikus Egyház tulajdonában levő épületben kezdhették meg a tanévet, ahol korábban is tanultak, de ehhez már a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium biztosította a szervezeti keretet.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria